Οι εκτιμήσεις για την οικονομία και τα στοιχεία που τις υποστηρίζουν από την Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να έχουν σημάνει συναγερμό. Ο Γιάννης Στουρνάρας, με όσο πιο προσεκτικό αλλά ξεκάθαρο τρόπο, προειδοποιεί πως αν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται, σύντομα η χώρα θα βρεθεί σε ακόμη πιο δυσχερή θέση. Εξηγεί, για παράδειγμα, ότι η υπερφορολόγηση και η αντίστοιχη έκρηξη των εισφορών τροφοδοτούν την ύφεση και ως εκ τούτου διαλύουν κάθε προοπτική ανάπτυξης. Προφανώς ο κύριος διοικητής δεν έλαβε υπόψη του τη «δίκαιη ανάπτυξη» που… διέταξε ο Πρωθυπουργός από το Μουσείο της Ακρόπολης με ένα άθροισμα από ξόρκια και ευχές.

Η κατάσταση περιγράφεται ζοφερή και μόνη ελπίδα είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Δυστυχώς όμως, η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πολιτική διάθεση ούτε την τεχνική επάρκεια για να κάνει όσα πρέπει και να ξεφύγει ο τόπος από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αλλωστε οι άνθρωποι δεν το κρύβουν και μέσα στην παραζάλη τους για να καλύψουν την ανικανότητά τους εκστομίζουν διάφορα περί πολιτικής με ταξικό πρόσημο και άλλα ηχηρά παρόμοια που μόνο γέλια θα προκαλούσαν αν δεν ήταν τραγικά για τον τόπο. Ακόμη και για το Ελληνικό, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εν δυνάμει επένδυση, παρά τις υπογραφές Μνημονίου με τους επενδυτές δεν υπάρχει πραγματική διάθεση να ξεμπλοκάρει το θέμα. Στο παρασκήνιο μάλιστα διοχετεύονται με κουτοπονηριές σε τοπικούς παράγοντες υποσχέσεις για στασιμότητα, καθώς το θέμα έχει ακόμη πολύ δρόμο και ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προδώσει τους αγώνες τους! Με τέτοια νοοτροπία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να πάει τίποτε μπροστά, πολύ περισσότερο να τρέξει όπως έχει ανάγκη η χώρα.

Γι’ αυτό και η συσσωρευμένη κόπωση της οικονομίας και πρωτίστως η αγανάκτηση της κοινωνίας που αθροίζεται μπορεί να μην εκφράζονται επαρκώς σε διαδηλώσεις τύπου «Παραιτηθείτε» αλλά υπάρχουν και αποτυπώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, και αυτό δεν αλλάζει.