Αν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν οιαδήποτε άλλη και περνούσε τα μέτρα που πέρασε αυτή, τότε θα είχε καεί η χώρα. Η εν λόγω προσέγγιση είναι συχνά στα χείλη ακόμη και των πιο σοβαρών ανθρώπων που δεν έχουν λόγο να κολακεύουν τους κυβερνώντες. Υπάρχει όμως ένας διάχυτος φόβος για το τι θα μπορούσε να συμβεί και κάπως έτσι εξιλεώνουν ορισμένοι εξ αυτών το κακό αλλά ξεχνούν τα στοιχειώδη και πρωτίστως αν το κακό ήταν και αναγκαίο. Δεν ήταν, λένε όσοι σκέπτονται λογικά και όχι μεταφυσικά.

Είναι περισσότερο από βέβαιο, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ότι δεν θα χρειάζονταν όλα αυτά τα σκληρά μέτρα αν δεν είχε συμβεί το ατύχημα ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που γνωρίζει τους αριθμούς καλύτερα από κάθε άλλον υπολόγισε ότι η ζημιά που έκαναν στο κράτος είναι 86 δισ. ευρώ, πέρα από τα βάρη που προσέθεσαν στον κάθε πολίτη με τη διάλυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά για τη ζωή όλων μας, διαπιστώνεται μια σχεδόν απαθής στάση εκ μέρους της πλειονότητας των πολιτών. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αποδοχή ούτε καν ανοχή των τραγικών συνεπειών της κυβερνητικής πολιτικής, όπως άλλωστε καταγράφεται τόσο ξεκάθαρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι κινητοποιήσεις και κυρίως η έντασή τους όμως είναι άλλης τάξεως ζήτημα και η κόπωση της κρίσης έχει φέρει σε απόγνωση όλους εκείνους που θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν.

Μέσα στο γενικό κλίμα παραίτησης ή ενός ιδιότυπου μοναχισμού κυοφορούνται εξελίξεις που δεν είναι πάντα ορατές αλλά υπάρχουν. Μια μάλλον αυθόρμητη και πάντως πολύχρωμη ιδεολογικά πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη στην Πλατεία Συντάγματος προκαλεί ήδη υστερία σε ένα μέρος των κυβερνητικών στελεχών. Πέρα από τις φαιδρότητες –του Νίκου Φίλη και άλλων που αγγίζουν τα όρια της εκτροπής με όσα λένε –υπάρχει για πρώτη φορά μια αντίδραση στο σύνολο της κυβερνητικής αυθαιρεσίας που μένει να αποδειχτεί πόσο ισχυρή είναι και κυρίως αν θα έχει συνέχεια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η περίοδος ασυλίας για την κυβέρνηση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.