Ας είναι ορθόδοξο το μοναστήρι και ας ανάβουν κερί και οι ειδωλολάτρες, έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Σε μια ανάποδη ανάγνωση της περίφημης ρήσης του κομμουνιστή ηγέτη, η αειθαλής Χριστιανική Δημοκρατία (ΧΔ) φτιάχνει αντιμνημονιακό μέτωπο που χωράει και τη Λαϊκή Ενότητα. Και ανάποδα, η ΛΑΕ πιστή στη δική της γραμμή για αντικυβερνητικό – αντιμνημονιακό μέτωπο απενοχοποιημένα συζητάει φιλικά με τη ΧΔ, πυροδοτώντας βέβαια τις ζυμώσεις και τους καβγάδες στα αριστερά του πολιτικού τόξου.

Συγκεκριμένα χθες, όπως μαθαίνω σε πολύ ζεστό κλίμα, αντιπροσωπεία της ΛΑΕ αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους Δημήτρη Στρατούλη και Νίκο Γαλάνη (μέλη της Γραμματείας της) συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Χριστιανικής Δημοκρατίας αποτελούμενη από τους Μανώλη Μηλιαράκη, Γιάννη Ζερβό και Δημήτρη Πισίνα.

Οι δύο πλευρές –όπως διαβάζω από την ανακοίνωση της ΛΑΕ –εξέφρασαν τη ριζική αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά, μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης και συμφώνησαν ότι έχει επείγουσα σημασία μια δημοκρατική ανατροπή στη χώρα.

«Τέλος, συμφώνησαν στη σημασία της κοινής δράσης, πρώτα απ’ όλα στους κοινωνικούς αγώνες, όλων των δυνάμεων που από δημοκρατική και προοδευτική σκοπιά αντιτάσσονται στη μνημονιακή κηδεμονία, και στην ανάγκη διαλόγου για ένα μέτωπο και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα διεκδικήσει να βάλει τη χώρα σε νέο αντιμνημονιακό δρόμο διεξόδου και προοδευτικών μετασχηματισμών».

Δεν ήταν πολλοί αυτοί που είδαν με καλό μάτι την παραπάνω πρωτοβουλία που –για την ιστορία –ήταν της Χριστιανικής Δημοκρατίας και όχι της ΛΑΕ. Αλλοι, πάλι, εξήραν τη συνέπεια της ΧΔ που πάντως έχει αγωνιστικές περγαμηνές εδώ και δεκαετίες, όπως π.χ. συμβολή στην αντιδικτατορική πάλη.