Μπορεί ο Νίκος Φίλης να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι οι αλλαγές που προωθεί στα ολοήμερα σχολεία θα ευνοήσουν τις οικογένειες και τους μαθητές, όμως η αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς αλλά και τη Νέα Δημοκρατία που διατείνονται ότι, αντιθέτως, διαλύει τα σχολεία για να εξοικονομήσει πόρους, σταματημό δεν έχει. Χθες, για το θέμα αυτό κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Υποστηρίζει ότι ο υπουργός Παιδείας περιορίζει τις δραστηριότητες και τις ώρες διδασκαλίας συγκεκριμένων μαθημάτων της απογευματινής ζώνης (14.00-16.00), ενώ καταργεί και την πρωινή ζώνη (07.00-08.00), υποβαθμίζοντας έτσι το ολοήμερο σχολείο.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί άρχισαν να υπολογίζουν πόσες θέσεις θα χαθούν από τις αλλαγές Φίλη. Αλλοι τις υπολογίζουν από 4.000 έως 6.000 μόνο στα ολοήμερα και δίνουν μάλιστα και στοιχεία ανά ειδικότητα, ενώ ορισμένοι, συνυπολογίζοντας περισσότερες παραμέτρους, λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση το υπουργείο Παιδείας (που μιλούσε έως τώρα για ανάγκη 20.000 μόνιμων διορισμών, αλλά είναι αμφίβολο αν –ελέω τρόικας –καταφέρει έστω και λίγους…) θα μπορεί να προσλάβει την επόμενη χρονιά 7.500 έως 8.000 λιγότερους αναπληρωτές μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ. Και χτυπούν καμπανάκι για τη νέα χρονιά.

Πάντως, ο Φίλης προτίθεται να διορθώσει τουλάχιστον μια πολύ μεγάλη αδικία. Μια από τις αλλαγές, έδινε πρόσβαση στο ολοήμερο πρόγραμμα μόνο σε όσους γονείς μπορούσαν να αποδείξουν εγγράφως ότι εργάζονται και οι δύο!

Δήλωσε στη Βουλή ότι τελικά θα δοθεί δυνατότητα να πηγαίνουν και παιδιά που οι γονείς τους είναι άνεργοι ή κάνουν μαύρη εργασία, ενώ θα τεθούν και κοινωνικά κριτήρια: «Τι ένσημα να ζητήσεις από μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας που δουλεύουν δουλειές του ποδαριού για τη στοιχειώδη επιβίωση. Ακόμα περισσότερο θα προστεθούν επιπλέον κοινωνικά κριτήρια όπως παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, πολυτέκνων, παιδιά φυλακισμένων, γονέων με χρόνιες παθήσεις, γονέων που είναι σε προγράμματα απεξάρτησης» είπε. Πάλι καλά που το κατάλαβε…