1. Η κυβέρνηση Σαμαρά (και λοιποί) έκλεισε τη δημόσια τηλεόραση. Η κυβέρνηση Τσίπρα (και λοιποί) κλείνει ιδιωτικές τηλεοράσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για παλιά διαπλοκή. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για νέα διαπλοκή.

Οσο οι ιδιώτες επιχειρηματίες κάνουν δουλειές με το Δημόσιο θα υπάρχει διαπλοκή. Φανερή ή κρυφή!

2. Οι τράπεζες χρειάζονται ξανά μανά ανακεφαλαιοποίηση! Αυτός ο πυλώνας του καπιταλιστικού συστήματος είναι η ωραιότερη εφεύρεση. Οταν τα πράγματα πάνε καλά το αποδίδουν στις τράπεζες, οι οποίες επιβραβεύουν με μπόνους τα στελέχη που έδωσαν «αναπτυξιακά» δάνεια (μετέπειτα κόκκινα!). Οταν τα πράγματα στραβώσουν (συνήθως λόγω τραπεζών) το Δημόσιο στηρίζει τις τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων. Αν τα πράγματα γίνουν πιο δύσκολα, χωρίς ποτέ να είναι υπαίτιοι οι μικροκαταθέτες, προχωρούν σε capital controls ή κουρεύουν καταθέσεις! Μονά διπλά δικά τους!

3. Μεταρρυθμίσεις. Οι σπουδαιότερες μεταρρυθμίσεις έγιναν επί ΠΑΣΟΚ. (Αυτά δεν διαγράφονται) ΕΣΥ, Οικογενειακό Δίκαιο, Εθνική συμφιλίωση, Ισότητα των φύλων, Αναδιανομή εισοδήματος, Νόμος πλαίσιο για την παιδεία, ΑΤΑ, Εκδημοκρατισμός συνδικαλισμού, Περιορισμός αρμοδιοτήτων Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημιουργία ΦΑΠ (από 1/1/87), ΚΑΠΗ, ΑΣΕΠ, ΚΕΠ, Βοήθεια στο σπίτι, Ενταξη στην ΟΝΕ, Διαύγεια και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Θεσμός εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Πρόγραμμα Καλλικράτης κ.λπ., κ.λπ.

Για τις μεταρρυθμίσεις ο Ανδρέας Παπανδρέου μού είχε πει κάποτε: «Προχωρήσαμε σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αφομοιώθηκαν από τη ζωή και σήμερα εφαρμόζονται σαν να υπήρχαν πάντα. Θα έλεγα ότι ξεχάστηκαν. Αυτό καταδεικνύει την επιτυχία τους. Υπάρχουν όμως κι εκείνες που στην πορεία διαστρεβλώνονται από συντεχνίες που τις προσαρμόζουν στα μέτρα τους! Τελικά πιστεύω ότι σε ορισμένους τομείς πρέπει να κάνεις μεταρρύθμιση κάθε 6 – 7 χρόνια!». Αδικο είχε;

Τα χρόνια της κρίσης, παρατηρούμε πολλούς να αντιδρούν με νύχια και με δόντια ώστε να μην αλλάξει τίποτα. Μια στάση άρνησης απέναντι στη νέα πραγματικότητα. Οι πολιτικοί είναι ανίκανοι να πείσουν, αλλά εξαιρετικά ικανοί να αποφεύγουν τις ευθύνες τους. Ο ανορθολογισμός επικρατεί παντού και στο κράτος και στην ελεύθερη αγορά. Πολιτική και οικονομική ελίτ –ο Θεός να τις κάνει –απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων. Η χώρα μετεωρίζεται (βολοδέρνει) με απρόβλεπτη τη συνέχεια. Κατά τα άλλα, ένας κανόνας εμπνέει σήμερα το (ανύπαρκτο) οικονομικό μας σύστημα, «Τα εμά εμά και τα εσά εμά»!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός