Τελικά, δώσ’ του κάλπη του Ελληνα και πάρ’ του την ψυχή. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η απροσδόκητα υψηλή συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες της ΝΔ, την ώρα μάλιστα που έχουν μεσολαβήσει την ίδια χρονιά δύο εθνικές κάλπες και ένα δημοψήφισμα…

Η συμμετοχή είναι απροσδόκητα υψηλή, τηρουμένων των αναλογιών. Και επειδή η σημερινή ΝΔ δεν είναι η ΝΔ του 2009 όταν, σύμφωνα με την επίσημη αφήγηση του κόμματος, ψήφισαν περί τους 800.000 πολίτες (οι κακές γλώσσες μιλούν για πολύ μικρότερο αριθμό). Και επειδή η ΝΔ που πορεύτηκε (υποτίθεται) βιαστικά προς τις κάλπες έσκιζε τις σάρκες της επί τρεις μήνες για να τερματίσει χθες αισίως, παρότι προηγουμένως φόρτωσε ένα μεγάλο φιάσκο στην πλάτη της.

Αλλά, κυρίως, επειδή όταν άρχισε η φαγωμάρα για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας οι πιο μυημένοι στους κομματικούς μηχανισμούς υποστήριζαν ότι ο υπερβολικός θόρυβος που έκαναν οι outsiders υποψήφιοι επί της διαδικασίας ήταν περίπου «πολύ κακό για το τίποτα» αφού, το πολύ, να ψήφιζαν 200.000 άτομα.

Τα έχουν αυτά τα ρίσκα οι ανοιχτές διαδικασίες. Μπορεί να τις ανοίξεις με ευσεβή πόθο ότι εντέλει δεν θα ανοίξουν και ιδιαίτερα και ξαφνικά οι ψηφοφόροι να κάνουν ουρές στα εκλογικά κέντρα, όπως συνέβη χθες.

Αβυσσος η ψυχή του ψηφοφόρου. Ωστόσο η χθεσινή συμμετοχή είναι απόδειξη ότι υπάρχει ακόμα ζωή στον πλανήτη ΝΔ. Κάτι κινείται. Μπορεί ο κόσμος της ΝΔ και όσοι αποφάσισαν να εγγραφούν χθες φίλοι του κόμματος να αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορεί να ζούμε τον δυσκολότερο χειμώνα ever και ο ΣΥΡΙΖΑ να αλωνίζει χωρίς σοβαρή αντιπολίτευση.

Θυμίζει λίγο το «Κάψε το σενάριο», όπου οι τηλεθεατές κανόνιζαν την έκβαση μιας ιστορίας μέσω της συμμετοχής. Οι γαλάζιοι ψηφοφόροι έκαψαν χθες το σενάριο της μικρής ΝΔ. Την ένδειξη αυτή πρέπει να την πάρουν στα σοβαρά τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως η κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται η εμπλοκή της στα εσωκομματικά της ΝΔ να αφύπνισε τη βάση του κόμματος, που κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου.

Κανένας δεν πρέπει να υποτιμά τον αντίπαλό του. Αν η ΝΔ συνέλθει και καταφέρει να βρει τον βηματισμό της και την αντιπολιτευτική στρατηγική της, η διακυβέρνηση δεν θα είναι περίπατος για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι νεοδημοκράτες που εμφανίστηκαν χθες στις κάλπες φαίνεται να ακολούθησαν το μότο που λέει «αν δεν σου αρέσει η κυβέρνηση, φταις και εσύ γι’ αυτό».

Βέβαια, μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Ενας καλός πρώτος γύρος είναι θετικό σημάδι, αλλά δεν προδικάζει τις όποιες εξελίξεις. Τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να τελειώσει. Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν όλα. Και οι νικητές και οι ηττημένοι. Και κυρίως η διαχείριση και της νίκης και της ήττας από τους πρωταγωνιστές. Εκεί είναι υπόθεση και των τεσσάρων να κάψουν τα σενάρια της διάσπασης ή, τέλος πάντων, να γράψουν ένα νέο σενάριο για τη ΝΔ.