Ξινολάχανο, γαρίδες, λουκάνικα, λέμπερκας και γλυκά είναι τα βασικά συνοδευτικά του Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest), της μεγαλύτερης γιορτής μπίρας στον κόσμο που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο. Η μπίρα πάντως δεν πάει με όλα. Απλώς ύστερα από τόσα λίτρα που καταναλώνουν οι Γερμανοί στη συγκεκριμένη φιέστα που ολοκληρώνεται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου μπορούν να φάνε τα πάντα.

Το πιο συνηθισμένο είναι να προσπαθούμε να συνοδεύσουμε το γεύμα μας με συγκεκριμένη ποικιλία κρασιού. Και το πιο ασυνήθιστο να προσπαθούμε το ίδιο με την μπίρα. Πολύ απλό: την πίνουμε με ό,τι βρούμε. Κάποιοι σεφ και σομελιέ προσπαθούν να ανακαλύψουν κοινές γεύσεις του πιάτου και της μπίρας και να τις συγχρονίσουν. Κάποιοι άλλοι προτείνουν και επικεντρώνονται σε αντίθετες γεύσεις, δημιουργώντας ενός τύπου γιν γιανγκ για τους γευστικούς μας κάλυκες. Μπορούν να συμβούν όμως και τα δύο.

Αλλοι πάλι διατείνονται ότι η μπίρα lager (βυθοζύμωτη) είναι ό,τι και το λευκό κρασί, ενώ η ale (αφροζύμωτη) ό,τι το κόκκινο. Σαν να λέμε ότι η γλώσσα αντιλαμβάνεται τον πικρό λυκίσκο όπως την οξύτητα ενός Sauvignon Blanc ή ενός κόκκινου Chianti σε αντίστοιχα βασικά πιάτα, όπως ψάρι και κρέας. Αυτά για τις δύο βασικές κατηγορίες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δεκάδες μπίρες με έντονα ή απαλά αρώματα και γεύσεις. Και πιο πρόσφατη μόδα οι μπίρες με γεύσεις φρούτων και λεμόνι (τις οποίες προσωπικά δεν επιλέγω).


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
. Οι lager που αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μπίρας είναι συνήθως ξανθές, με γεμάτη γεύση και άρωμα λυκίσκου. Ταιριάζουν με γαρίδες, καραβίδες, γενικά oστρακόδερμα και εξαιρετικά με κοτόπουλο. Επίσης, με πάστα με ελαφριά σάλτσα (χωρίς κρέας και κρέμα), με μεξικάνικο και γενικά καυτερό φαγητό.

Οι pilsner, πιο ξανθές μπίρες χαμηλής ζύμωσης με πικρή γεύση, μπορούν να συνοδεύσουν αμερικανικά μαλακά τυριά όπως μούνστερ, χαβάρτι, μοντερέι τζακ, αλλά και κρεμώδη. Στη φωτογραφία ποικιλία καπνιστών και ωριμασμένων αλλαντικών και τυριών με μαρμελάδα βατόμουρο 12 ευρώ στο James Joyce.


Με τις ale, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι σταρένιες ή λευκές (Weizenbier ή Weissbier), με φρουτώδη και πικάντικη γεύση, μπορούμε να συνοδεύσουμε πίτσες, μπέργκερ, μπριζόλες και τυριά όπως η παρμεζάνα, το τσένταρ και το ρομάνο.

Με bock – δυνατές μαύρες μπίρες με πικρή γεύση από καβουρντισμένη βύνη κριθαριού – ταιριάζουν όλες οι γραβιέρες, το έμενταλ και τα ελβετικά τυριά γενικότερα. Αλλά και τα καραμανλίδικα λουκάνικα, τα χωριάτικα και το βοδινό κρέας με έντονα μπαχαρικά.

Με stout – μαύρες υψηλής ζύμωσης μπίρες από καβουρντισμένη βύνη με απαλή και ξηρή γεύση – ταιριάζουν σχεδόν όλα τα ψητά, τα καπνιστά και γενικά ό,τι έχει γίνει σε κάρβουνα. Επίσης, με στρείδια και φαγητά κατσαρόλας. Μπορεί όμως άνετα να συνοδεύσει γλυκά σοκολάτας.

Μοναστηριακές μπίρες που είναι αρωματισμένες με διάφορα μπαχαρικά, όπως κόλιαντρο, κύμινο, τζίντζερ, θέλουν το τυρί τους. Οποιοδήποτε, από ελαφριά κρέμα έως τα πιο έντονα στίλτον και πεκορίνο.

Τάρτα με κατσικίσιο τυρί με μαρμελάδα κόκκινου κρεμμυδιού, ξηρούς καρπούς και πράσινη σαλάτα 7,5 ευρώ. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από