Το Μνημόνιο δεν είναι παραμύθι. Δεν έχει δράκους ούτε ιππότες. Και, τέλος πάντων, αν καμιά φορά εμφανίζονται, υπάρχει κάποια σύγχυση στους ρόλους: οι δράκοι δεν είναι πάντα οι κακοί και οι ιππότες δεν είναι πάντα οι καλοί. Απουσία μεγάλων κακών δράκων, λείπουν και οι μεγάλοι ευγενείς ήρωες.

Παραμυθάς από τη φύση του ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου με όρους παραμυθιού. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας ως μεταμοντέρνος δρακοκτόνος πρέπει, σύμφωνα με τον Γιάνη, με ένα χτύπημα να σκοτώσει δύο δράκους: την ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και την ολιγαρχία.

Οσο για τους εσωκομματικούς δράκους του Πρωθυπουργού, αυτοί υποτίθεται ότι δεν υπάρχουν πια. Τους έστειλαν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι. Το ότι δεν μπήκαν στη Βουλή (μόλις για 0,2%), όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα βγουν στους δρόμους για να ξαναπροβάρουν τη συγκρουσιακή μανιέρα που τους ανέδειξε από μέλη μικρού κόμματος σε υπουργούς για να τους ξαναστείλει εκεί από όπου ξεκίνησαν: στο πεζοδρόμιο.

Πού θα βρουν καλύτερο προμαχώνα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του που ήδη συνωστίζονται στο λιμάνι του Πειραιά προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μάχη χαρακωμάτων κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ;

Για τον Λαφαζάνη το λιμάνι μπορεί να είναι απλώς η απόδειξη ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Για την κυβέρνηση είναι μια μάχη με τον ίδιο της τον εαυτό. Ή, μάλλον, με τον εαυτό της που υποτίθεται ότι άφησε πίσω. Δεν είναι μόνο ότι η ίδια η Περιφέρεια (ο αντιπεριφερειάρχης) έχει προσφύγει μαζί με άλλους φορείς του Πειραιά στο ΣτΕ κατά της ιδιωτικοποίησης. Είναι και ότι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας έχει ζητήσει λίγο χρόνο για να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του για ένα θέμα το οποίο υποτίθεται ότι γνωρίζει πολύ καλά. Ηταν ο ίδιος που παραμονές εκλογών τασσόταν κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ, ενώ λίγο αργότερα διάφοροι γνωστοί άγνωστοι μπέρδεψαν την έδρα του ΤΑΙΠΕΔ με τα Θερινά Ανάκτορα και τα έκαναν λαμπόγυαλο…

Η υπόθεση του ΟΛΠ ανήκει στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι απαιτείται για να την ολοκληρώσει επιτυχώς και να περάσει στην επόμενη πίστα, που θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.

Μένει να φανεί αν η πρώτη αξιολόγηση και τα συμπαρομαρτούντα της θα καταλήξουν σαν τον «Δράκο» του Ευγένιου Σβαρτς, που αρχίζει σαν ωραίο παραμύθι και καταλήγει σαν πικρή πολιτική αλληγορία. Στην ιστορία του Σβαρτς ένας δράκος καταδυναστεύει μια πόλη και ένας ιππότης έρχεται για να την απελευθερώσει. Η πόλη όμως αντιστέκεται στον απελευθερωτή της. Στο τέλος ο δρακοκτόνος ιππότης λέει σε αυτούς που υπέκυψαν και προσκύνησαν τον Δράκο: «Πρέπει να σκοτώσω τον Δράκο που είναι μέσα σας».

Ο Τσίπρας δεν είναι ιππότης. Καλείται όμως να συγκρουστεί με το ίδιο το DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και με τον δράκο που βρίσκεται μέσα του.