Τα πιο νόστιμα σπιτικά μπισκότα τζίντζερ τα έχω φάει από τα χέρια της συναδέλφου Κικής Τριανταφύλλη, η οποία είχε φτιάξει ολόκληρο τζιντζερόσπιτο. Τα πιο νόστιμα ετοιματζίδικα τα έχω βρει στο Λονδίνο στο fortnum and mason (δεν είναι τυχαίο ότι από εκεί ψωνίζει και η βασίλισσα Ελισάβετ). Στο Key West της Φλόριντα, ακριβώς απέναντι από την Κούβα, έχει 62 φούρνους που εξειδικεύονται στα gingerbread. Από δύο δοκίμασα και μούδιασε το στόμα μου από τις έντονες γεύσεις. Πάρτε μια απλή συνταγή γι’ αυτά τα υπέροχα καυτερά γλυκά και καλή τύχη…

Υλικά για 60 περίπου κομμάτια

350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού σόδα

170 γρ. βούτυρο

1 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

1 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1 μικρή πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο

1 πρέζα πιπέρι

1 πρέζα πιπέρι καγιέν (για να γίνουν καυτερά)

250 γρ. μαύρη ζάχαρη

80γρ. μέλι

1 αυγό και ένα κρόκο

Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το ζεσταίνουμε καλά. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το περιμένουμε να λιώσει. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι να αρχίζει να παίρνει καστανό χρώμα (2-3 λεπτά).

Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ. Σε ένα μικρό μπολάκι μετράμε και βάζουμε όλα τα ξερά μπαχαρικά μας. Αδειάζουμε τα μπαχαρικά στο βούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την μαύρη ζάχαρη και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Ρίχνουμε το φρέσκο τζίντζερ, το αυγό και τον κρόκο και χτυπάμε λίγο ακόμα για να γίνουν ένα ωραίο μείγμα. Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα με το βούτυρο στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Προσοχή όμως, ανακατεύουμε λίγο για να μην σφίξει το μείγμα. Βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα να σφίξει το μείγμα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά. Ανάβουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.

Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε ζύμη και την πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Έχουμε βάλει την κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα βαθύ πιάτο. Ανά 5 ή ανά 10 βάζουμε τα μπαλάκια στο πιάτο και τα ζαχαρώνουμε παντού. Βάζουμε τα μπαλάκια πάνω στο ταψί σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν με το ψήσιμο. Μην βάλετε πάνω από 20 μπαλάκια σε κάθε ταψί. Ψήνουμε για 30 λεπτά.

Καλό είναι στη μέση του ψησίματος να γυρίσουμε τα ταψιά ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα τα κουλουράκια. Αφαιρούμε τα μπισκότα και τα κρυώνουμε πάνω σε σχάρα. Διατηρούνται σε καλά κλεισμένο δοχείο για πάνω από μια εβδομάδα.