Από την πολίτικη κουζίνα πέρασε στο ελληνικό τραπέζι. Τις μελιτζάνες απλώς δεν τις χορταίνεις! Και επειδή η εποχή τους σύντομα τελειώνει, καλό θα είναι να τις απολαύσουμε.
 
Υλικά (για 5 άτομα)
10 μελιτζάνες φλάσκες
10 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
10 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
13 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
7-8 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
10 μακρόστενα μπαστουνάκια κεφαλογραβιέρα
1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι
λίγο λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Πλένω τις μελιτζάνες, τις καθαρίζω και τις χαράσσω κατά μήκος. Βάζω στη φωτιά ένα τηγάνι με λάδι και μόλις ζεσταθεί αρχίζω να τηγανίζω τις μελιτζάνες. Τις βγάζω μία μία και τις αφήνω πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Σε χωριστό λάδι τηγανίζω για λίγο τις πατάτες.
Σε μια κατσαρόλα βάζω λίγο λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνω τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.
Τα τσιγαρίζω για λίγο μέχρι να ροδίσουν.
Κρατάω λίγες από τις ντομάτες στην άκρη και ρίχνω τις υπόλοιπες στο τηγάνι μαζί με το μαϊντανό.
Αφήνω τη σάλτσα να δέσει. Η γέμιση είναι έτοιμη. Βάζω μία μία τις μελιτζάνες σε ένα ταξί και τις γεμίζω.
Ανάμεσα στις μελιτζάνες βάζω τις τηγανισμένες πατάτες. Πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζω λίγη τριμμένη φρυγανιά και ένα μπαστουνάκι κεφαλογραβιέρα.
Πάνω στις πατάτες ρίχνω λίγο αλάτι και πιπέρι, τις υπόλοιπες ντομάτες και λίγο λάδι.
Ψήνω τις μελιτζάνες στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Από το βιβλίο «Ρένα της Φτελιάς: Συνταγές που αγαπήσαμε», Εκδόσεις Στεργίου (Θα το βρείτε στα stergiouShop.com, amazon.com, www.amazon.co.uk και στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Public).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από