Προεκλογική περίοδος και ο Αλέξης Τσίπρας –το αγόρι της διπλανής πόρτας –πρωταγωνιστεί με ξύλινα λόγια σε ένα αφήγημα που πείθει ολοένα και λιγότερους Ελληνες ότι αυτός αντιπροσωπεύει το «νέο» και το «άφθαρτο». Τι τραγική ειρωνεία απέναντι στην πραγματικότητα και τη λογική όταν σε λίγους μόνο μήνες «πάλιωσε και εφθάρη» περισσότερο από ό,τι οι αντίπαλοί του με πολλά χρόνια εξουσίας, οξύνοντας στο έπακρο μάλιστα τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική κρίση της Μεταπολίτευσης.

Οι εκλογές, που προσθέτουν μεγάλο, έμμεσο κυρίως, κόστος στην ήδη σοβαρότατη οικονομική ζημιά που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν προοιωνίζονται να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και αντί να μας απομακρύνουν από το Grexit πιθανότερο φαίνεται να μας φέρουν εγγύτερα. Αν θεωρήσουμε ότι δεν είναι προεκλογικό τρικ του ΣΥΡΙΖΑ η «αυτοδυναμία» και ο αποκλεισμός συνεργασίας του με τη ΝΔ, είτε είναι πρώτο είτε είναι δεύτερο κόμμα, η κατάσταση προμηνύεται αδιέξοδη. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση συγκυβέρνησης –όπως επιβάλλεται για το εθνικό συμφέρον –τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ρόδινα, διότι το πολιτικό σύστημα δεν δείχνει ικανό για πραγματικό σοβαρό σχεδιασμό, παρά για πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς. Και αποδεικνύεται μύθος το ότι οι ξένοι δανειστές μας μέσα σε μερικές εβδομάδες επεξεργασίας Μνημονίων καταφέρνουν να μας οδηγήσουν σε «μεταρρυθμίσεις» και ορθολογική οικονομική ανάπτυξη. Επιπροσθέτως, δε, καθόλου δεν έχουμε αποδείξει ως λαός ότι είμαστε διατεθειμένοι να στρατευθούμε σε μια ριζική ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της χώρας ώστε να ολοκληρώσουμε την πορεία που χάραξαν Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, προς ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Στο τελευταίο φιλμ του Γούντι Αλεν «Ο παράλογος άνθρωπος», ο πρωταγωνιστής, καθηγητής της Φιλοσοφίας σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, χρησιμοποιεί αυτοσαρκαζόμενος τη σκαμπρόζικη έκφραση «λεκτικός αυνανισμός» για να χαρακτηρίσει τη φιλοσοφία. Εμείς, χωρίς καμία διάθεση σαρκασμών, θα χρησιμοποιούσαμε τον τίτλο «Αμέριμνη δυστυχία» του αυστριακού θεατρικού συγγραφέα Πέτερ Χάντκε για τα σύννεφα που σκεπάζουν τον λαό μας.

Ο Κυριάκος Κ. Παπαϊωάννου είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ