Επτά οικογενειακά ντίζελ μοντέλα … αποτάσσουν τα τέλη κυκλοφορίας, «χαλάνε τις σχέσεις τους» με τον βενζινά και διαθέτουν ροπάτα μοτέρ για άνετα ταξίδια. Από τις πιο πρόσφατες ελεύσεις στην ελληνική αγορά είναι αυτή του νέου Toyota Auris, το οποίο διαθέτει ένα νέο 1.400αρη ντίζελ μοτέρ που αποδίδει 90 ίππους και σε κατανάλωση καυσίμου υπόσχεται ο οδηγός να την …βγάζει με 3,4 λίτρα/100χλμ. Επίσης, όλα τα μοντέλα που σας παρουσιάζουμε προικίζονται με την απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας λόγω των χαμηλών εκπομπών CO2, όσο το συγκεκριμένο ευνοημένο φορολογικό μέτρο παραμένει «άθικτο» από το κράτος.

Toyota Auris 1.5 D-4D

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η διάθεση του νέου Auris. Το νέο μοντέλο προσφέρει νέα εμφάνιση και εξοπλισμό ακόμη πιο προηγμένο και ανταγωνιστικό σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά. Ο νέος 1.600αρης ντίζελ κινητήρας αντικαθίσταται από έναν πιο σύγχρονο, πιο οικονομικό και πιο αποδοτικό μοτέρ το 1.4 D -4D που αποδίδει 90 ίππους. Το νέο μοτέρ, σύμφωνα με την ιαπωνική φίρμα έχει μέση κατανάλωση 3.4 λίτρα/100χλμ. τιμή που μπορεί να προσφέρει μεγάλη αυτονομία αλλά και πιο οικονομικές μετακινήσεις. Οι εκπομπές CO2 είναι στα 89γρ/χλμ, οπότε απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας Το νέο μοντέλο άγγιξε σε μήκος τα 4.3 μέτρα. Το σαλόνι του αναβαθμίστηκε σε χώρους ενώ στα νέα τεχνολογικά του καλούδια ξεχωρίζουμε το νέο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης που φρενάρει το αυτοκίνητο όταν διαπιστώσει ότι ο οδηγός δεν αντιδρά – πχ όταν είναι αφηρημένος κ.α. – σε ταχύτητες από 8 έως και 80 χλμ/ώρα.

Renault Megane 1.5 DCi

Η γαλλική πρόταση στην κατηγορία των ντίζελ μοντέλων. Το μικρομεσαίο μοντέλο διαθέτει χώρους, πολύ καλή οδική συμπεριφορά και οικονομικά μοτέρ. Στην γκάμα των ντίζελ ξεχωρίζει Ο νέος κινητήρας 1.5 DCi που στην προκειμένη περίπτωση αποδίδει 110 ίππους. Έχει μέση κατανάλωση 3.4 λίτρα/100χλμ, τιμή που θα χαροποιήσει τον οικογενειάρχη ο οποίο θα θέλει να κάνει μια εκδρομή χωρίς πολλά φουλαρίσματα. Οι εκπομπές ρύπων για το συγκεκριμένο μοντέλο βρίσκονται στα 90 γραμ. CO2/χλμ. τιμή που το απαλλάσσει και από τα τέλη κυκλοφορίας. Στον εξοπλισμό του υπάρχουν όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες, ESP, 6 αερόσακοι και το 6άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη EDC .

Honda Civic 1.6 i-DTEC

Το νέο Civic με τον ντίζελ κινητήρα των 1.6 λίτρων που αποδίδει 120 ίππους υπόσχεται πολύ χαμηλή κατανάλωση που σύμφωνα με το εργοστάσιο είναι 3.6 λίτρα/100χλμ. Το μεγάλο του ατού και η ροπή των 300Nm, που το καθιστά ως ένα από τα πιο σπιρτόζικα μικρομεσαία οικογενειακά μοντέλα με σπορ εμφάνιση και πολύ καλούς χώρους για τους επιβάτες αλλά και τις αποσκευές. Το πορτμπαγκάζ είναι κορυφαίο για την κατηγορία με χωρητικότητα 477 λίτρων (με κιτ επισκευής ελαστικού) που εκτινάσσεται στα 1.378 έως την οροφή με αναδιπλωμένο κάθισμα. Το νέο μοντέλο «αποφεύγει» και τα τέλη κυκλοφορίας χάρη στις χαμηλές εκπομπές CO2 – 94γρ/χλμ.

Mercedes A-160 1.5 DCi

Η νέα Α-Class είναι αναμφίβολα ένα κομψό και δυναμικό μοντέλο που απευθύνεται σε ένα νέοτερο ηλικιακά κοινό. Το κόμπακτ μοντέλο προσφέρεται σε μια πλούσια γκάμα κινητήρων και εξοπλιστικών εκδόσεων. Το εσωτερικό του θα βολέψει τέσσερις επιβάτες. Στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει η οθόνη TFT, που αναλαμβάνει να ενημερώσει με τον πιο σύγχρονο τρόπο τον οδηγό για όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου. Το 1.500αρι ντίζελ μοτέρ αποδίδει 109 ίππους ενώ η κατανάλωση καυσίμου βρίσκεται στα 3.9 λίτρα/100χλμ. Σε καθημερινή χρήση στους αστικούς δρόμους η κατανάλωση δεν θα ξεπεράσει τα 5 λτ/100χλμ. Οι χαμηλές εκπομπές CO2 το προικίζουν και με την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.

Citroen C4 1.6 e-HDi

To ανανεωμένo Citroën C4 έχει πιο σύγχρονη εμφάνιση ενώ το σαλόνι του είναι από τα πιο ευρύχωρα της κατηγορίας. Στο σαλόνι του και συγκεκριμένα στην κεντρική κονσόλα ξεχωρίζει το σύστημα πλοήγησης και πολυμέσων που απεικονίζονται σε μια έγχρωμη οθόνη αφής 7”(στάνταρ στις δύο πλουσιότερες εκδόσεις) με το σύστημα πλοήγηση, σύνδεση με το διαδίκτυο κ.α. Ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 380 έως 408 λίτρα (με ή χωρίς ρεζέρβα) Η νέα ντίζελ έκδοση, η 1.6 e-HDi με τους 115 ίππους έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα stop/start ενώ το 6άρι μηχανικό κιβώτιο συμβάλει στην οικονομία. Η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 190 χλμ/ώρα. Η κατανάλωση στα 3,6 λίτρα/100χλμ. στάση απαιτούνται 10,7″, με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 190 χλμ/ώρα. Ο ιδιοκτήτης του δεν επιβαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας, αφού εκπέμπει 97 γρ CO2/χλμ. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει έξι αερόσακους, ESP και σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, μέχρι cruise control, σύστημα πολυμέσων και πλοήγησης, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό κ.α.

VW GOLF 1.6 TDi BlueMotion

Το πιο καλοπουλημένο μοντέλο της γερμανικής φίρμας στην έκδοση με το νέο 1.600αρι ντίζελ κινητήρα και την BlueMotion τεχνολογία αποτελεί την πιο οικονομική από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου έκδοση του δημοφιλούς γερμανικού αυτοκινήτου. Χάρη στην τεχνολογίαBlueMotion έχει τη δυνατότητα να καταναλώνει μόλις 3.2 λίτρα/100χλμ. Το νέο μοντέλο απαλλάσσεται και από τα τέλη κυκλοφορίας – οι χαμηλές εκπομπές CO2 είναι στα 88γρ/χλμ. Μετά από ένα φουλάρισμα του ρεζερβουάρ των 50 λίτρων, η θεωρητική κατανάλωση καυσίμου αγγίζει τα 1.500 χιλιόμετρα.

Η τεχνολογία BlueMotion στο Golf TDI περιλαμβάνει μηχανικές βελτιώσεις, μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης, πακέτο αεροδυναμικών βοηθημάτων κ.α

Skoda Rapid 1.6 TDi Spaceback

Η οικογενειακή εκδοχή του Rapid, διαθέτει χώρους για τέσσερις έως πέντε επιβάτες και όγκο για τις αποσκευές των 500 λίτρων. Τα ατού του είναι το οικονομικό μοτέρ που εκτός από την χαμηλή κατανάλωση – 3.8 λίτρα/100χλμ – προσφέρει εξαιρετική ροπή και άνεση στα ταξίδια. Δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και η έκδοση Green Line έχει μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά, όπως ελαστικά με χαμηλό συντελεστή κύλισης, σύστημα Start/stop που απενεργοποιεί το μοτέρ όταν βρίσκεται σε στάση κ.α . Το τράβηγμα και η ελαστικότητα του 1.600άρη ντίζελ είναι αρκετά ικανοποιητικά κυρίως από τις 1.500 σ.α.λ. και άνω που αποδίδεται η ροπή.