Με αυτές τις θερμοκρασίες δεν έχω καμία διάθεση να μπω στην κουζίνα. Ούτε το ψυγείο δεν μου κάνει κέφι να ανοίξω. Ούτε όμως να πετάξω τα χρήματά μου σε φαγητό οργανωμένων πλαζ με τιμές που καίνε περισσότερο από τον αυγουστιάτικο ήλιο. Εντυπωσιάστηκα – αρνητικά – όταν συνειδητοποίησα ότι σε τόσα χιλιόμετρα δρόμο, από το Παγκράτι μέχρι τη Βάρκιζα, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα εκτός από κάνα δυο φούρνους και ένα τυροπιτάδικο. Πιο εύκολα βρίσκω pet shop να πάρω κάτι για τον σκύλο. Η δε Λεωφόρος Ποσειδώνος δεν έχει απολύτως τίποτα.

Στη Λεωφ. Βουλιαγμένης, όμως, η σεφ Ιωάννα Τσολομίτη έχει κάνει – ευτυχώς – στρατηγική κίνηση με το ioanna’s (Λεωφ. Βουλιαγμένης 548, Αλιμος, τηλ. 210-9901.931). Ενα κατάστημα με σαλάτες για την παραλία, όπως αυτή με ρεβίθια, φασόλια μαριναρισμένα σε καταπληκτικό βινεγκρέτ, μακαρονοσαλάτες, καροτοσαλάτες, σαντουιτσάκια και πίτες ψημένες στα κάρβουνα! Τις δε πίτες (φωτογραφία) δεν τις έκοψα με το μάτι για καλές, αλλά όταν δοκίμασα, κόλλησα. Ο,τι πιο νόστιμο έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.

Εγώ το ανακάλυψα φέτος. Αλλά «ανοίξαμε πριν από δύο χρόνια. Η ιδέα ήταν ότι υπάρχει ανάγκη για έναν τέτοιο χώρο στο κατέβασμα της Βουλιαγμένης και είπα να δημιουργήσω ένα στέκι με τη δική μου προσωπικότητα» μου λέει η κυρία Τσολομίτη. Εκτός από το φαγητό για την παραλία, κάνουμε και διανομή ελληνικό σπιτικό φαγητό σε εταιρείες και σπίτια, μαγειρεμένο με φρέσκα υλικά. Επιπλέον, έχουμε καφέδες και ψωμί, παγωτό από φρέσκο γάλα κ.ά.».

Μία ακόμη έκπληξη του φετινού καλοκαιριού στην παραλιακή είναι το πρώτο food truck (τηλ. 6932.333.615) που κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Αν δεν είχα ακούσει τον Ηλία Μαμαλάκη να του πλέκει το εγκώμιο, ίσως να το περνούσα για μια απλή καντίνα με λουκάνικα που δεν τα τρώνε ούτε οι γάτες. Δεν είναι όμως. Είναι το πρώτο κινητό εστιατόριο στην Ελλάδα που για το καλοκαίρι παρκάρει συνήθως στο δεύτερο λιμανάκι (πέταλο) της Βουλιαγμένης. Σερβίρει ποντιακούς γκεζλεμέδες, δηλαδή τραγανές πίτες (φύλλο περέκ από τα Γιαννιτσά) που μοιάζουν με κρέπες.

Τις φτιάχνει σε δύο λεπτά και σου δίνει επιλογές για γέμιση από διάφορα φρέσκα χορταρικά (μάραθο, σπανάκι κ.ά.) με φέτα, σουτζούκι με 0% λιπαρά και τυρί, κιμά, γαλοπούλα, παστουρμά ακόμη και γλυκιά με πραλίνα φουντουκιού. Ακούγονται βαριά, αλλά είναι απλώς έντονα στη γεύση και ελαφριά. Ούτε λίπος, ούτε λάδι. Ολα βιολογικά από επιλεγμένους έλληνες παραγωγούς. Το πρόγραμμα για το πού θα βρίσκεται το food truck δημοσιεύεται ένα μήνα πριν στο facebook.com/foodtruck.cooking (15.000 ακόλουθοι), αλλά κάνει και ιδιωτικές εκδηλώσεις (πάρτι εταιρικά, παιδικά, γάμους, βαφτίσεις κ.λπ.) με υλικά κατά παραγγελία. «Το φορτηγό πάτησε γκάζι φέτος τον Ιανουάριο με όραμα να προσφέρουμε ποιοτικό φαγητό στον δρόμο και όχι φαγητό του δρόμου» λέει ο Γιώργος Γληνός, ιδιοκτήτης, αστροφυσικός στις σπουδές και πρώην στέλεχος επιχειρήσεων.