Οικονομικό, νόστιμο και υγιεινό πιάτο, που με το κατάλληλο στήσιμο μπορεί να θυμίζει φαγητό ακριβού εστιατορίου.

Υλικά για έξι μερίδες

500 γρ. φάβα (ένα σακουλάκι)

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο ολόκληρο

1 φύλλο δάφνης (φρέσκο ή ξερό)

Ενα πακέτο μανιτάρια μεγάλα

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πάπρικα καπνιστή

Εκτέλεση

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο στα μανιτάρια και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και περίπου 20 λεπτά.

Ρίχνουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και την αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά μέχρι να βγάλει αφρό. Ακολούθως τη στραγγίζουμε και την ξαναβάζουμε (θα πρέπει το νερό να τη σκεπάζει δύο δάχτυλα) μαζί με το κρεμμύδι και τη δάφνη. Την αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Σε αυτό το διάστημα με την κουτάλα ξαφρίζουμε όσο συχνά χρειάζεται, μέχρι να σταματήσει να αφρίζει.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι τα τελευταία 15 λεπτά. Αφαιρούμε το φύλλο της δάφνης και χτυπάμε τη μισή φάβα (με τα βρασμένα κρεμμύδια) στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί. Την αφήνουμε να κρυώσει και την προσθέτουμε πάνω στα ψημένα μανιτάρια. Ρίχνουμε από πάνω καπνιστή πάπρικα. Μπορείτε να προσθέσετε και φρέσκο λεμόνι και στη φάβα και στα μανιτάρια.

Το πιάτο αυτό τρώγεται και ζεστό και κρύο.