Ηταν λίγο – πολύ αναμενόμενο. Μη σας πω ότι άργησε κιόλας να εκδηλωθεί η σύγκρουση ανάμεσα στην Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και στην ΚΝΕ, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Αιτία γι’ αυτή την κόντρα αποτέλεσε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, μέσω της οποίας καταγγέλλει τη Νεολαία του κυβερνώντος κόμματος ότι διαδίδει ψέματα σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπροστά στην κάλπη.

Οπως υποστηρίζουν οι νεολαίοι του Περισσού, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ΚΝΕ θα ψηφίσει το Οχι της κυβέρνησης και αλλού ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει Ναι. Κάνει μάλιστα λόγο για «παράκρουση ή συνειδητή διαστρέβλωση», καλώντας τους νεαρούς συριζαίους να μαζευτούν και ξεκαθαρίζοντας πως η στάση τους θα είναι Οχι σε όλα τα Μνημόνια, άρα άκυρο.

Από τη μεριά της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ρίχνει μάλιστα καρφιά προς την ΚΝΕ, αναφέροντας ότι «αν έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στις νέες και στους νέους τη στάση του κόμματός τους, δεν είναι κάτι που αφορά εμάς, σε κάθε περίπτωση». Οσο οι ημέρες περνάνε τόσο θα οξύνεται η σύγκρουση στον δρόμο προς την κάλπη.

Επίθεση Λαφαζάνηδων

Μέτωπο πάντως με τον Περισσό σε σχέση με το δημοψήφισμα ανοίγει και το ανεπίσημο όργανο του λαφαζανισμού, ιστοσελίδα iskra.

Σε άρθρο της που υπογράφει ο Αρης Θαλασσινός –που απαντάει κι αυτός αν τον φωνάξεις Παναγιώτη -, με τίτλο που θα μπορούσε να παραπέμπει σε ταξιδιωτική τηλεοπτική εκπομπή «Μένουμε όρθιοι, μένουμε Ελλάδα», προσπαθεί με ένα υστερόγραφο να απευθυνθεί στη βάση του ΚΚΕ.

Αφού επικαλείται απόσπασμα από τον ιστορικό λόγο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στη Λαμία τον Οκτώβριο του 1944, βρίσκει την ευκαιρία που έψαχνε να απευθυνθεί στους οπαδούς του ΚΚΕ.

Διερωτάται λοιπόν η iskra «πώς είναι δυνατό οι αγωνιστές της βάσης του ΚΚΕ να καταπιούν αυτή την αδιανόητη απόφαση της ηγεσίας του κόμματός τους για “άκυρο – αποχή”», υποστηρίζοντας ότι αυτή η στάση της ηγεσίας «καταδικάζει το ιστορικό αυτό κόμμα σε ανιστόρητη “ουδετερότητα” σε μια μάχη ζωής ή θανάτου μεταξύ του ελληνικού λαού και του διεθνούς ιμπεριαλισμού». Επίσης, κάνει ιστορική αναδρομή και σύγκριση της στάσης του ΚΚΕ με το δημοψήφισμα του 1974.

Τέλος, προσπαθεί να το γυρίσει στο συναίσθημα της βάσης του Περισσού ρωτώντας τους «αντέχουν να γράψει η Ιστορία ότι το σκληρό καλοκαίρι του 2015 μια πολύ σκληρή και άνιση μάχη δόθηκε από τους έλληνες αριστερούς, από το ανυπότακτο κομμάτι του ελληνικού λαού –πλην Λακεδαιμονίων;».

Μήπως, λέω μήπως, το δημοψήφισμα του ’74 δεν ήταν αποτέλεσμα των χειρισμών μιας κυβέρνησης, αλλά ο πόθος ενός ολόκληρου λαού όπως έδειξε και το αποτέλεσμα; Επίσης, αναγνωρίζουν στους άλλους το δικαίωμα στην πολιτική διαφωνία ή εφαρμόζουν το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας»;

Και ακόμα μία ερώτηση. Οταν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα, δεν το κάνει στο πλαίσιο του ιμπεριαλισμού; Σε ποιο πλαίσιο το κάνει; Σε αυτό του –ανύπαρκτου –σοσιαλισμού;

Ετοιμο το ψηφοδέλτιο

Νομίζατε ότι έκανα πλάκα όταν σας έλεγα ότι το ΚΚΕ όχι μόνο θα δώσει γραμμή για άκυρο, αλλά θα τυπώσει και δικά του ψηφοδέλτια που θα τα μοιράζει έξω από τα εκλογικά κέντρα, καλώντας τους ψηφοφόρους να ρίξουν αυτά στην κάλπη.

Ε, λοιπόν, πλέον είναι τυπωμένα και περιλαμβάνουν την πρόταση του ΚΚΕ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο, «Ούτε η πρόταση των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ ούτε η κυβερνητική πρόταση (…) διορθώνονται γιατί είναι γεμάτες βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Το κάλπικο “όχι” που προτείνει η κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο “ναι” στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, είναι “ναι” στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού».

Μάλιστα ο Περισσός καλεί τα μέλη και τους φίλους να προσπαθήσουν να φτάσει παντού το συγκεκριμένο έντυπο, με το τρίπτυχο: «Διαδώστε την, τυπώστε την, ρίξτε την στην κάλπη!». Βλέπετε οι κουκουέδες ό,τι κάνουν το κάνουν οργανωμένα. Εν αντιθέσει με άλλους που έχουν και ευθύνες.