Η επιστροφή του μεγάλου μας συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου στη δισκογραφία με ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών ύστερα από είκοσι χρόνια θα ήταν από μόνη της μια σημαντική είδηση. Η επιλογή να ερμηνεύσουν το έργο αυτό μερικοί από τους καλύτερους νέους καλλιτέχνες του σύγχρονου μουσικού τοπίου μας (Vassilikos, Δήμος Αναστασιάδης, Αθηνά Ανδρεάδη, Δάφνη Ζουρνατζή) είναι επίσης κάτι σοβαρό. Και γενικά, έβγαζε ειδήσεις η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τον νέο δίσκο «Εντεύθεν» σε παραγωγή «people» του νεότατου Γιώργου Ισαάκ.

Ο Μαρκόπουλος –στο κέντρο –είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις του για τον δίσκο (όλος με φυσικά όργανα, σημειώνω), την τέχνη σήμερα, τη μετέωρη χώρα. «Το αφιερώνω στην πατρίδα, το κάνω από τον καιρό που δανείζαμε μόνον». Και πλάι του δύο γενιές τραγουδιστών, πέραν του στενού του συνεργάτη πια βαρύτονου Κωστή Κωνσταντάρα: ο χαμηλών τόνων και όλος τρακ Δήμος Αναστασιάδης, αγνώριστος φωνητικά (κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ακούγαμε και τραγούδια του δίσκου), διδαγμένος απ’ τον συνθέτη, ελπιδοφόρος. «Θα τον έχετε για χρόνια στη συντροφιά σας» μας είπε με νόημα ο Μαρκόπουλος καθώς ακούγαμε το ντουέτο του Δήμου «Πλάι στη θάλασσα» με την Αθηνά Ανδρεάδη.

Και απ’ την άλλη, ο παλιός γνώριμος Γιώργος Νταλάρας. Ο τελευταίος είπε πως το πρώτο τραγούδι του δίσκου που εκείνος ερμηνεύει, «Ο,τι αλλάζει να τα αντέξεις», θα μπορούσε να το έχει γράψει ένα παιδί 20 χρόνων και πώς είναι «δώρο» για κείνον. Ενα τραγούδι σε στίχους του συνθέτη, ένα τραγούδι μέσα στο σήμερα, φρέσκο, βαθύ. Ο Νταλάρας όμως δεν μάσησε τα λόγια του για την επιστροφή του Μαρκόπουλου, λέγοντας με νόημα: «Χαίρομαι και εντυπωσιάζομαι που νέα παιδιά περαιώνουν την παραγωγή αυτή. Είναι σήμερα τόσο απόντες όλοι αυτοί που κέρδισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια απ’ τον Μαρκόπουλο».

«Ο Γιάννης υπογράφει ένα μνημόνιο, δηλαδή ένα συμβόλαιο μνήμης, ένα πολιτισμικό συμβόλαιο. Εργο επαναστατικό, μια έκρηξη πολιτισμού ύστερα από 20 χρόνια» είπε ο ποιητής Γιώργος Βολουδάκης που μελοποιείται σε τρία τραγούδια του δίσκου. Εδώ, επίσης μελοποιούνται λόγια του ίδιου του συνθέτη και του Γιώργου Σκούρτη, του Πόλυ Κυριακού, του Βύρωνα Λεοντάρη και του Γιώργου Σεφέρη. Μάλιστα «Η Λυπημένη» του νομπελίστα ποιητή μας είχε φθάσει στα χέρια του Μαρκόπουλου το 1958, από τον πατέρα του που ήταν φίλος με τον ποιητή, είχαν γνωριστεί στη Μέση Ανατολή.

Ο δημιουργός το μελοποίησε τότε, στα 19 του. Και είχε παιχθεί με διάφορους τρόπους σε συναυλίες τα παλιότερα χρόνια. Τώρα εδώ αποκτάει την τελική του φόρμα, το ερμηνεύει ο Νταλάρας. «Ισως το είχε γράψει ο Σεφέρης για το 1922» μας είπε ο Μαρκόπουλος. Επίσης τόνισε πως το «Εντεύθεν» είναι ένα έργο «αντιστασιακό» με πίστη στα νέα παιδιά που φεύγουν και επιστρέφουν στην πατρίδα, θα είναι αυτά που θα την ανασυγκροτήσουν, εκφράζοντας το παράπονό του πως μέχρι σήμερα ποτέ η Κρατική Ορχήστρα δεν έχει παίξει έργο του.

Δύο – τρία πράγματα ακόμη: ανάμεσα στο κοινό και στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην χθεσινή παρουσίαση ξεχώριζε ο Αγγελος Δεληβορριάς, ο ποιητής Μανόλης Πρατικάκης (φίλος και συνεργάτης του συνθέτη) και ο Μίμης Ανδρουλάκης. Και τα λόγια από το «Εθνολύσεως αποδημία» που ερμηνεύει ο Vassilikos (με φωνή εξαιρετική σαν νεανικός Ντέμης Ρούσσος) και ακούστηκε από CD στον χώρο έμοιαζαν με τραγική υπενθύμιση της δύσκολης συγκυρίας: «Ηγέτες και λαός σαν οδυρμός/ μιμητές ανακαινισμένων ερειπίων/ φορώντας το χάρτινο στέμμα/ της τηλεδιασημότητας».

INFO

n Ο δίσκος «Εντεύθεν» του Γιάννη Μαρκόπουλου κυκλοφορεί στις 29 Ιουνίου. Εκτός των Νταλάρα, Αναστασιάδη, Vassilikos, Athena Andreadis και Δάφνης Ζουρνατζή, συμμετέχουν η Χορωδία Fons Musicalis, η Παιδική Χορωδία Εκπαιδευτηρίων Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά και η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία

Το «Χρονικό» του Γιάννη Μαρκόπουλου σε ερμηνεία της Νατάσσας Μποφίλιου και του Vassilikou έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.