H Αριάνα Μιγιαμότο είναι «χάφου». Είναι όμορφη, έχει γοητευτικό χαμόγελο αλλά είναι «χάφου». Κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό «Μις Ιαπωνία», αλλά είναι «χάφου». Στα 21 της χρόνια είναι διάσημη και έχει όνειρα. Αλλά είναι «χάφου». Η ιαπωνική λέξη προέρχεται από την αμερικανική για το «μισό» – half. H Αριάνα είναι μισή Γιαπωνέζα, όμως δεν είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει. Το σκούρο δέρμα χρώματος που κληρονόμησε από τον αφροαμερικανό πατέρα της κάνει όλη τη διαφορά σε μια χώρα όπως η Ιαπωνία που αποθεώνει την ομοιογένεια.

Ακόμη και μετά τη νίκη της στα καλλιστεία οι δημοσιογράφοι φάνηκαν να μην μπορούν να αποδεχθούν ότι αυτή η μελαψή καλλονή είναι Γιαπωνέζα. «Με ρωτούσαν συνέχεια: Ποιο κομμάτι σου είναι πιο γιαπωνέζικο;» λέει η κοπέλα. «Και κάθε φορά απαντούσα: Μα αφού είμαι Γιαπωνέζα».

Ενας θεσμός τόσο παρωχημένος όπως τα καλλιστεία φαίνεται να φέρνει στην επιφάνεια ένα βαθύ κοινωνικό ζήτημα: τη δύσκολη αποδοχή από την κοινωνία των παιδιών που έχουν γεννηθεί από μεικτούς γάμους. Μετά τη νίκη της Αριάνα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, στα κοινωνικά μέσα, επέκριναν τους κριτές για την απόφασή τους. «Η Μις Ιαπωνία θα πρέπει να έχει πραγματικό ιαπωνικό πρόσωπο» έγραψε ένας.

Παιδί ενός βραχύβιου γάμου μεταξύ ενός αφροαμερικανού ναύτη και μιας Γιαπωνέζας, η Αριάνα μεγάλωσε στην Ιαπωνία όπου ξεχώριζε λόγω του σκούρου δέρματός της και των σπαστών μαλλιών της. Και θυμάται πως ένας από τους φίλους της, «χάφου» κι αυτός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιαπωνία, κρεμάστηκε επειδή έγινε αντικείμενο μεγάλης κοροϊδίας από συνομηλίκους του καθώς παρότι δεν έδειχνε Ιάπωνας δεν μπορούσε να μιλήσει αγγλικά. «Ελεγε ότι αισθανόταν πως δεν έχει καμία πατρίδα» θυμάται η εστεμμένη. Και η ίδια αισθανόταν έτσι, με τους συμμαθητές της να τη βρίζουν και να την αποκαλούν «κουρόμπο», μια έννοια υβριστική, παρόμοια με αυτήν που έχει σήμερα στις ΗΠΑ η λέξη «νέγρος». Πολλά παιδιά αρνούνταν επίμονα να την αγγίξουν, επειδή φοβούνταν ότι το χρώμα της θα ξεβάψει στα χέρια τους.

Η Αριάνα μπορεί να αισθανόταν άβολα στο Σασέμπο όπου γεννήθηκε, όταν όμως την κάλεσε ο πατέρας της στο Αρκανσο και βρέθηκε σε μια οικογένεια στην οποία όλοι ήταν μαύροι αισθάνθηκε «για πρώτη φορά στη ζωή μου άνετα». Ομως εκεί συνειδητοποίησε ότι μέσα της είναι Γιαπωνέζα. Και αποφάσισε να γυρίσει πίσω.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας περίπου 20.000 παιδιά γεννιούνται πλέον κάθε χρόνο στη χώρα από έναν γονέα Ιάπωνα –περίπου 2% στο σύνολο των τοκετών. Ισως κάποιες αντιλήψεις αλλάξουν σιγά σιγά. Η Αριάνα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει σε αυτό. Και ίσως ασχοληθεί με την πολιτική. «Είναι νωρίς για να σκεφθώ ακόμη την πρωθυπουργία» προσθέτει με χιούμορ.