Παρά τα σιτηρά και τα άγρια χόρτα που παράγει η Σάμος, δεν έχει μεγάλη παράδοση στις πίτες. Αυτή η νόστιμη στριφτή κολοκυθόπιτα είναι μια από τις ελάχιστες τοπικές συνταγές του νησιού, που βρήκα στο βιβλίο «Η Ελλάδα της Γεύσης»

Υλικά

1,5 κιλό κολοκύθα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια των 2,5 εκατοστών

2 κ.τ.σ ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το άλειμμα των φύλλων

3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1,5 φλ φέτα τριμμένη (περίπου 350 γρ)

2 κ.τ.σ ξερό δυόσμο τριμμένο

2 κ.τ.σ ρύζι νυχάκι ή ψιλό πλιγούρι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κιλό έτοιμο φύλλο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15-20 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν στο σουρωτήρι μέσα σε τουλπάνι τυριού (τσαντίλα). Όταν κρυώσουν τα στύβουμε καλά να βγάλουν όλα τα υγρά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ώσπου να μαραθούν, για περίπου 8 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια και την κολοκύθα και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε τη φέτα, το δυόσμο και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Προσθέρτουμε το ρύζι και το πλιγούρι και αλατοπιπερώνουμε. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί (ή το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί).

Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο (κρατάμε τα υπόλοιπα σκεπασμένα για να μη στεγνώσουν και ξεραθούν), το λαδώνουμε και το διπλώνουμε στη μέση. Απλώνουμε δυομιση κουταλιές γέμιση σε ίσια γραμμή, αφήνοντας ένα κενό περίπου 2 εκ. σε όλες τις πλευρές. Διπλώνουμε τα άκρα και τυλίγουμε απαλά το φύλλο έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας κύλινδρος με διάμετρο περίπου 3 εκ. Τον τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού με την ένωση προς τα κάτω, κουλουριασμένο σαν φίδι.

Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο που θα το γεμίσουμε με τον ίδιο τρόπο και θα το κουλουριάσουμε γύρω από την κεντρική κουλούρα, από το σημείο που είχε τελειώσει εκείνη, μέχρι να φτάσουμε στο χείλος του ταψιού.

Ψήνουμε το μπουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσαφί και τραγανό. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να κρυώσει και το σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.