Ο Μισέλ Ρου λέει ότι όταν ετοιμάζουμε το χυλό για τις κρέπες πρέπει να βάλουμε το γάλα να βράσει, να το κατεβάσουμε αμέσως από τη φωτιά και να το αφήσουμε να κρυώσει πριν το ανακατέψουμε με το αλεύρι. Δεν καταλαβαίνω γιατί αλλά δεν έχει σημασία. Όταν το λέει ένας τόσο μεγάλος σεφ, με εμπειρία τουλάχιστον 50 χρόνων και με τόσα αστέρια Michelin απλά το κάνεις. Ενσωμάτωσα λοιπόν αυτό το τιπ στη συνταγή του φίλου μου του Μίμη που κάνει τις πιο νόστιμες κρέπες της παρέας.
Υλικά
Για τις κρέπες
1 κουτάκι συμπυκνωμένο γάλα light
1 λίτρο φρέσκο γάλα
6 αυγά
8 κ.τ.σ (φουσκωτές) αλεύρι
4 κ.τ.σ φρέσκο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
½ κ.τ.γλ αλάτι
½ κ.τ.γλ ζάχαρη
Για τη γέμιση
3 φλ τυρί ρικότα ή φρέσκο ανθότερο
3 φλ ψιλοκομμένο και στυμμένο σπανάκι (περίπου 1 κιλό φρέσκο)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο και στυμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες (μόνο το άσπρο)
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 κ.τ.γλ αλάτι
½ κ.τ.γλ φρεσκοτριμμένο πιπέρι12 κρέπες
5-6 κ.τ.σ τριμμένη παρμεζάνα και πασπάλισμα
Για τη μπεσαμέλ
8 κ.τ.σ ανάλατο βούτυρο
½ φλ αλεύρι
5 φλ γάλα
3-4 φλ τυρί τριμμένο
½ κ.τ.γλ λευκό πιπέρι (προαιρετικά)
1 πρέζα (περίπου ¼ κ.τ.γλ) μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Κρέπες: Χτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί τα υλικά για τις κρέπες μέχρι να γίνουν χυλός. Με ένα πινέλο αλείφουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι με λίγολιωμένο βούτυρο και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από το χυλό. Τον απλώνουμε καλά να πάει παντού και μόλις η κρέπα ροδίσει από τη μια πλευρά και αρχίσει να ξεκολλάει την αναποδογυρίζουμε για να ροδίσει και από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε την κρέπα σε ένα πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το φρέσκο τυρί, το σπανάκι, το κρεμμύδι, τα αυγά και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Μπεσαμέλ: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας λίγο λίγο το γάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά μέχρι να πήξει και να γίνει κρεμώδης. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, το λευκό πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Στο κέντρο κάθε κρέπας απλώνουμε 3-4 κ.τ.σ γέμιση και διπλώνουμε προσεκτικά να γίνει ρολό χωρίς να τρέχει η γέμιση από τις άκρες. Τοποθετούμε τις κρέπες τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα μακρόστενο μικρό πυρέξ βουτυρωμένο ελαφρά. Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ και ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε τις κρέπες για περίπου 30-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Και σερβίρουμε ζεστές με ντοματοσαλάτα.
Τιπς
Μπορούμε να φυλάξουμε το χυλό για τις κρέπες στο ψυγείο για 1-2 ημέρες ή να φυλάξουμε τις κρέπες στην κατάψυξη. Τις τοποθετούμε τη μία επάνω στην άλλη με ένα κομμάτι λαδόχαρτο ανάμεσά τους. Κατόπιν τις τυλίγουμε και τις βάζουμε στην κατάψυξη.
Προαιρετικά μπορούμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σπανάκι μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά τους.
Πριν ψήσουμε τις κρέπες καλύπτουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες ή στην κατάψυξη. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο σκεπασμένο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά, κατόπιν το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-40 λεπτά.
Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε μια σάλτσα ντομάτα για να συνοδεύσουμε το φαγητό
Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε χυλό για γλυκές κρέπες. Σ’ αυτή την περίπτωση προσθέτουμε και μια βανίλια