Είναι ένα παγωτό με υπέροχη λεμονάτη γεύση και μαστιχωτή υφή χάρη στα κομματάκια της μαρέγκας, που ξεπλένει τον ουρανίσκο και τον δροσίζει μετά από ένα πλούσιο γεύμα

Υλικά

500ml κρέμα γάλακτος

180 γρ μικρές μαρέγκες

ξύσμα από ½ λεμόνι και ½ πορτοκάλι

8 κ.τ.γλ. κρέμα λεμονιού (lemon curd)

για την κρέμα

4 λεμόνια κατά προτίμηση βιολογικά, χυμός και ξύσμα

200 γρ ζάχαρη

100 γρ βούτυρο

3 αυγά και 1 κρόκος

Εκτέλεση

Κρέμα λεμονιού: Σε μπεν μαρί (δηλαδή ένα κατσαρολάκι πάνω από νερό που βράζει) ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, τη ζάχαρη και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και με ένα σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν, προσέχοντας να μην ακουμπάει ο πάτος της κατσαρόλας στο καυτό νερό.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα του λεμονιού. Για περίπου 10 λεπτά ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι να πήξει και να μην ξεκολλάει εύκολα από το σύρμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας κάθε τόσο. Τη μοιράζουμε σε δύο βαζάκια και τη διατηρούμε στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες.

Παγωτό παρφέ: Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα παγωμένο μπολ (το έχουμε αφήσει στην κατάψυξη για 1-2 ώρες) και τη χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει πυκνή και αφράτη χωρίς όμως να σφίξει πολύ.

Σπάζουμε τις μαρέγκες σε κομματάκια μεγέθους καραμέλας και τα προσθέτουμε στην κρέμα.

Ξύνουμε προσεκτικά το λεμόνι και το πορτοκάλι προσέχοντας να πάρουμε μόνο την επιφάνεια γιατί η λευκή σάρκα που υπάρχει εσωτερικά θα πικρίσει το παγωτό.

Ρίχνουμε το ξύσμα στην κρέμα, προσθέτουμε επίσης την κρέμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοχείο παγωτού, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 4 ώρες μέχρι να πήξει. Διατηρείται στο ψυγείο μερικές ημέρες.

Σερβίρισμα

Χρειάζεται να βγάλουμε το παρφέ περίπου μισή ώρα πριν το σερβίρουμε. Κατόπιν το κόβουμε σε χοντρές φέτες ή σε μπάλες.

Τιπ

Την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού τη χρησιμοποιούμε σε τάρτες.