Το ψήσιμο στο φούρνο μέσα σε σταρένια μπύρα δίνει στα φασόλια μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που έχει βάθος και γλύκα. Τα σερβίρουμε με τραγανό μπέικον που δεν είναι απαραίτητο, σίγουρα όμως τους ταιριάζει πάρα πολύ

Υλικά

½ κιλό άσπρα ξερά φασόλια

6 φέτες μπέικον

1-2 κ.τ.σ ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

4 σκελίδες σκόρδο

2 κ.τ.σ μουστάρδα Ντιζόν

1 κ.τ.σ μέλι

1 κλαδάκι δενδρολίβανο

2 μικρές μπύρες τύπου white ale

2 φλ ζωμό κοτόπουλου

1-2 κ.τ.σ μηλόξυδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς και την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε.

Κόβουμε το μπέικον σε λωρίδες και το βάζουμε σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό και να λιώσει τελείως το λίπος του. Το μεταφέρουμε σε ένα δίσκο με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο λιωμένο και σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διάφανο. Ρίχνουμε τη μουστάρδα και το μέλι, ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό ακόμα, προσθέτουμε το δενδρολίβανο, τη μπύρα και το ζωμό και μόλις πάρουν βράση αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε πήλινη γάστρα.

Ρίχνουμε και τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς.

Αφήνουμε τα φασόλια να ψηθούν περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν, να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά και η σάλτσα τους να μελώσει. Ραντίζουμε με το μηλόξυδο, διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας αν χρειάζεται αλατοπίπερο και σερβίρουμε μαζί με το τραγανό μπέικον.