Σας αρέσουν τα τσιπς; Είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεστε να φτιάξετε στο σπίτι υγιεινά τσιπς από διάφορα λαχανικά ή και φρούτα και να τα σερβίρετε ως σνακ, σε μπουφέ μαζί με κάποιο ντιπ, να τα χρησιμοποιήσετε σε σούπες και σαλάτες αντί για κρουτόν, απλά να συνοδέψετε με αυτά οποιοδήποτε φαγητό.
Η διαδικασία είναι η ίδια ανεξάρτητα από το λαχανικό ή το φρούτο που θα χρησιμοποιήσετε. Για τα πιο σκληρά όπως οι πατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια είναι πολύ χρήσιμο το μαντολίνο, εργαλείο με το οποίο θα τα κόψετε σε πολύ λεπτές φέτες. Δεν είναι όμως απαραίτητο, ένα κοφτερό μαχαίρι κάνει εξίσου καλή δουλειά.
Κόψτε τα λαχανικά σε μπουκιές ή σε λεπτές ροδέλες, απλώστε τα σε μια λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόχαρτο, αλείψτε τα με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με αλάτι, χοντρό κατά προτίμηση, και ψήστε από 20-40 λεπτά ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι μέχρι να ροδίσουν. Επίσης γυρίστε τα τουλάχιστον μια φορά.
Αφήστε τα τσιπς να κρυώσουν εντελώς και φυλάξτε τα για μερικές ημέρες σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Παραλλαγές υπάρχουν πάρα πολλές, μπορείτε για παράδειγμα αντί για αλάτι να τα πασπαλίσετε με τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο αλμυρό τυρί, χοντροκομμένο πιπέρι, δενδρολίβανο ή άλλο ξερό βότανο και τα τσιπς μήλου ή γλυκοπατάτας με κανέλα.

Ακόμη:

Τσιπς μήλου: Ταιριάζουν εξαιρετικά με τηγανητό συκώτι και πουρέ (παραδοσιακό βερολινέζικο πιάτο)

Τσιπς καρότου (ή από άλλες ρίζες): Θα τα συνοδέψετε με ένα απλό ντιπ που θα φτιάξετε ανακατεύοντας μαγιονέζα, γιαούρτι, λιωμένο σκόρδο, λίγο χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και ψιλοκομμένο μαϊντανό

Τσιπς γλυκοπατάτας: Ταιριάζουν ιδανικά με ένα πικάντικο ντιπ που θα φτιάξετε με γιαούρτι, χυμό λεμονιού ή λάιμ, ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα (ή λίγο μπούκοβο), ελάχιστο ελαιόλαδο και αλάτι