Μια από τις αγαπημένες μου και ίσως η πιο απλή ανάμεσα σε άλλες άπειρες συνταγές για μηλόπιτες είναι και αυτή εδώ, της Αλις Γουότερς από την Καλιφόρνια. Η ιδιοκτήτρια του διάσημου εστιατορίου Chez Panisse είναι απόφοιτος του Μπέρκλεϊ, ακτιβίστρια και μια από τις πιο επιδραστικές αμερικανίδες μαγείρισσες, πρωτοπόρος του κινήματος για τα τοπικά και βιολογικά τρόφιμα στις ΗΠΑ.

Υλικά

Για τη ζύμη:

125 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.τ.γλ ζάχαρη

1 πρέζα (1/8 κ.τ.γλ) αλάτι

6 κ.τ.σ (85 γρ) ανάλατο βούτυρο, μαλακό κομμένο σε κομμάτια

50 ml παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

900 γρ μήλα γκόλντεν

2κ.τ.σ (30 γρ) ανάλατο βούτυρο λιωμένο

3-4 κ.τ.σ ζάχαρη

Για το γλάσο:

100 γρ ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε 2 κ.τ.σ βούτυρο και ανακατεύουμε να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθούν πιο χοντρά ψίχουλα σαν ρεβύθια. Συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας κάθε τόσο νερό μέχρις ότου να μπορούμε να κάνουμε τη ζύμη μπάλα. Την ανοίγουμε σε ρολό πάχους 10 εκατοστών και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνουμε για λίγο να μαλακώσει. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου 35 εκ. Το τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες ή απλά σε μια λαμαρίνα σκεπασμένη με ένα κομμάτι λαδόχαρτο αν θέλουμε να έχει ελεύθερο σχήμα.

Πλένουμε καλά τα μήλα, τα καθαρίζουμε και κρατάμε στην άκρη τις φλούδες και τα κουκούτσια. Τα κόβουμε στα τέσσερα και κατόπιν κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες του μήλου κυκλικά μέσα στην ταρτιέρα (αν τις βάλουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα αφήνουμε ένα περιθώριο 5 εκ) ξεκινώντας από την περιφέρεια προς το κέντρο μέχρι να σκεπαστεί το φύλλο εντελώς και γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.

Βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια των μήλων και το φύλλο γύρω γύρω και κατόπιν πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν τα μήλα και η ζύμη να καραμελώσει.

Για το γλάσο: Τοποθετούμε τις φλούδες και τα κουκούτσια μαζί με τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν. Σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά. Σουρώνουμε το σιρόπι περνώντας το από ένα μεγάλο σουρωτήρι σκεπασμένο με τουλπάνι.

Σερβίρισμα

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, αφαιρούμε το λαδόχαρτο ή την βγάζουμε από την ταρτιέρα, την ακουμπάμε σε μια σχάρα και την αφήνουμε να κρυώσει περίπου 15 λεπτά. Απλώνουμε στην επιφάνειά της το σιρόπι, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια

Τιπ

Πασπαλίζουμε τα μήλα με λίγη κανέλα σκόνη και ρίχνουμε στο σιρόπι ένα ξυλάκι κανέλας