Είναι πανεύκολο και γίνεται νόστιμο με ωραία αρώματα αν ψηθεί μαζί με μερικές ροδέλες πορτοκαλιού και λεμονιού. Αν μάλιστα μαρινάρουμε το κοτόπουλο για μερικές ώρες τότε η γεύση του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Υλικά

¼ φλ ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 κ.τ.γλ κρεμμύδι σε σκόνη

2 κ.τ.σ ζάχαρη

2 λεμόνια

2 πορτοκάλια

½ κ.τ.γλ μπούκοβο (νιφάδες πιπεριάς)

½ κ.τ.γλ γλυκιά πάπρικα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κοτόπουλο με την πέτσα του, κομμένο σε 10-12 κομμάτια

1 κ.τ.γλ ξερό ή φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 κ.τ.γλ ξερό ή φρέσκο δενδρολίβανο

ψιλοκομμένα φρέσκα αρωματικά βότανα (μαϊντανός, θυμάρι, δενδρολίβανο) για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στίβουμε το ένα λεμόνι και το ένα πορτοκάλι, πλένουμε και κόβουμε τα άλλα δύο σε ροδέλες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τους χυμούς με το αλατοπίπερο, το σκόρδο, το κρεμμύδι σε σκόνη, το λάδι, τη ζάχαρη, την πάπρικα και το μπούκοβο.

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Περιχύνουμε με το μείγμα του ελαιολάδου και γυρίζουμε τα κομμάτια να λαδωθούν καλά, τακτοποιούμε γύρω γύρω, τις φέτες του κρεμμυδιού και τις ροδέλες του λεμονιού και του πορτοκαλιού και σκορπίζουμε μπόλικα αρωματικά χόρτα ψιλοκομμένα και λίγο ακόμη αλατοπίπερο.

Ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει και σερβίρουμε αμέσως πασπαλισμένο με φρέσκα βότανα συνοδεύοντάς το με μια πλούσια πράσινη σαλάτα, πατάτες ψητές και φέτες ψωμιού αλειμμένες με λιωμένο σκόρδο, λάδι και ρίγανη και ψημένες για λίγο στο γκριλ.

Τιπς

Το φαγητό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο αν το μαρινάρουμε για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα στο μείγμα ελαιολάδου. Το βάζουμε σε ένα δοχείο με καπάκι στο ψυγείο.

Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο στήθη από κοτόπουλο δεν χρειάζεται να τα ψήσουμε περισσότερο από 40 λεπτά.