Εκλεισε η στρόφιγγα χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, υπό την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περισσότεροι από 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει αποδώσει για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο την αναμενόμενη κρατική χρηματοδότηση, ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα το ταμείο του Οργανισμού να έχει στεγνώσει.

Η επίσημη απάντηση για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ είναι ότι το υπουργείο Υγείας δεν κατέθεσε εγκαίρως το σχετικό αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με αποτέλεσμα τη δίμηνη καθυστέρηση.

Ανεξαρτήτως των εξηγήσεων, που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, γεγονός είναι ότι οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη ετοιμάσει τη μαύρη λίστα των παρόχων που θα μείνουν απλήρωτοι –μέχρι νεωτέρας.

Σε αγώνα δρόμου αποδύεται ο Οργανισμός ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον τα οικονομικά αιτήματα των ασφαλισμένων (όπως είναι π.χ. η δαπάνη για τα αναλώσιμα υλικά των διαβητικών κ.τ.λ.).

Αλήθεια, υπό τις συνθήκες αυτές ποιος θα τοποθετηθεί στην «ηλεκτρική καρέκλα» του ΕΟΠΥΥ, που ματαίως αναζητά νέο διοικητή; Η ονοματολογία και οι διαρροές συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρά σε επίσημες ανακοινώσεις.