Θα περίμενε κανείς ότι δύο αριστεροί άνθρωποι μιας ηλικίας και πανεπιστημιακοί θα θυμούνταν το σύνθημα του Μάη του ’68 «Η φαντασία στην εξουσία» όταν θα έρχονταν οι ίδιοι στην εξουσία.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις Μπαλτά – Κουράκη, όμως, φαντασία δεν είχαν. Αυτή είναι η αριστερή ματιά στην Παιδεία; Εχουμε να κάνουμε με μια ρετρό μεταρρύθμιση.

Ισως να είμαστε άδικοι και να ακολουθήσουν τα καλύτερα (αφού αυτό είναι ένα νομοσχέδιο-κουρελού, όπως το είπαν, και θα ακολουθήσει διαβούλευση για μια γενικότερη μεταρρύθμιση). Μακάρι. Ομως αυτές οι αλλαγές αποδομούν.

Ανάμεσά τους η επαναφορά συμμετοχής των φοιτητών, τουλάχιστον διά καθολικής ψηφοφορίας και με στάθμιση βαρύτητας ψήφου –θα μειώνεται όσο μειώνεται η συμμετοχή –και όχι μέσω παρατάξεων -, στις εκλογές πρυτανικών Αρχών. Η πρακτική αυτή είχε καταργηθεί γιατί οδηγούσε τα πανεπιστήμια σε κομματισμό και μεταμόρφωνε τους πρυτάνεις σε «Γκόρτσους».

Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο δεν δόθηκε όλο στη δημοσιότητα επειδή προηγουμένως θα συζητηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς ενδέχεται να περιέχει κι άλλο ρετρό.

Ισως καλύτερα ταιριάζει λοιπόν ένα άλλο σύνθημα εκείνου του Μάη: «Η βαρεμάρα είναι αντεπαναστατική».