Συνήθως τα παιδιά «μισούν», το λατρεύουν, όμως, οι μεγάλοι. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα ελληνικά φαγητά, πανεύκολο και πολύ υγιεινό, που γίνεται όλο το χρόνο τόσο με φρέσκο όσο και με κατεψυγμένο σπανάκι.

Υλικά

1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο

1 φλ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι άνηθο

1 φλ. ρύζι Καρολίνα

1 μεγάλο λεμόνι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε σε λεπτό σουρωτήρι να στραγγίξει Καθαρίζουμε πλένουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος τους) σε λεπτές ροδέλες.

Βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα στη φωτιά (μέτρια) και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι για μερικά λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το σπανάκι και το μισό ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (περίπου 15 λεπτά). Αν χρειάζεται και άλλο νερό προσθέτουμε λίγο ζεστό. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο άνηθο, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Σερβίρισμα

Συνοδέψτε το σπανακόρυζο με χωριάτικο ψωμί και φέτα ή παστά ψάρια

Τιπς

∙Μπορούμε να προσθέσουμε επίσης μια πολύ ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους ή λίγο χυμό ντομάτας

∙Εξίσου νόστιμο γίνεται το φαγητό αν αντί για σπανάκι το κάνουμε με πράσο. Στην περίπτωση αυτή κόβουμε 2-3 πράσα σε ροδέλες και τα σοτάρουμε αρκετή ώρα μαζί με τα κρεμμύδια. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν πριν ρίξουμε το ρύζι και λίγη φρέσκια ντομάτα ή 1 κ.τ.σ πελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό