Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού που όμως γίνεται όλο το χρόνο με τα λαχανικά της εποχής. Το λέμε και τουρλού ή ρατατούιγ (γαλλική λιχουδιά)

Υλικά

3-4 πατάτες

5- 6 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

3-4 πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη, Φλωρίνης)

3 καρότα

2 σκελίδες σκόρδο

2 ξερά κρεμμύδια

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 πράσο

¼ κουνουπίδι και ¼ μπρόκολο

2-3 μεγάλες πολύ ώριμες ντομάτες ή 1 μεγάλο κουτί ντοματάκια κονκασέ

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.τ.γλ ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι και ½ – 1 κ.τ.γλ μπούκοβο

100 ml. ελαιόλαδο και 100 ml. νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες και κατόπιν κάθε ροδέλα στα τέσσερα τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι για λίγη ώρα να ξεπικρίσουν. Κατόπιν κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά σε χοντρές ροδέλες ή κύβους και ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι σε μικρότερα ή μεγαλύτερα κομμάτια. Κόβουμε για παράδειγμα το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε χοντρές ροδέλες αλλά τις πατάτες και τα καρότα σε λεπτές φέτες. Τέλος κόβουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μπουκετάκια. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις πιέζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά.

Ρίχνουμε όλα μαζί τα λαχανικά σε ένα βαθύ ταψί, ανακατεύουμε τη ντομάτα με τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και τα περιχύνουμε, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το λάδι και το νερό και ανακατεύουμε πάλι καλά. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε συνολικά για περίπου 2 ώρες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όλα τα λαχανικά. Μετά την πρώτη ώρα ψησίματος βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ανακατεύουμε προσεκτικά. Το ξαναβάζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περίπου κάθε 20-30 λεπτά.

Σερβίρισμα

Το φαγητό τρώγεται ευχάριστα χλιαρό αλλά και κρύο την επόμενη ημέρα. Το συνοδεύουμε με πικάντικη φέτα, ψημένο στο γκριλ χωριάτικο ψωμί και κατά προτίμηση ένα δροσερό ροζέ κρασί.

Tips

Προαιρετικά μπορούμε να περάσουμε όλα τα λαχανικά από το τηγάνι πριν τα ρίξουμε στο ταψί.

Αντί για νερό μπορούμε να ρίξουμε λευκό κρασί.