Τα πάνω κάτω στις προσλήψεις εκπαιδευτικών και νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Παιδείας έχει φέρει πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (527/2015) με την οποία έκρινε (ομόφωνα) πως οι διορισμοί εκπαιδευτικών εκτός των γραπτών διαδικασιών του ΑΣΕΠ είναι αντισυνταγματικοί. Οσον αφορά τις περίπου 3.000-4.000 προσλήψεις για το ερχόμενο έτος που, όπως είπε ο Αριστείδης Μπαλτάς, θα γίνουν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (άρα στα σχολεία θα είναι αισθητά λιγότερες) αλλά και το ποιοι θα προσληφθούν ως αναπληρωτές, έχει δημιουργηθεί ήδη αναταραχή.
Αυτό καθώς εάν το υπουργείο ακολουθήσει κατά γράμμα την απόφαση του ΣτΕ θα αφήσει αναγκαστικά εκτός διορισμού όλες τις κατηγορίες εκπαιδευτικών που δεν έχουν περάσει ΑΣΕΠ, ανατρέποντας έτσι προγραμματισμούς ετών από πίνακες αναπληρωτών και προϋπηρεσίες. Αν πάλι επιχειρήσει έναν παράλληλο τρόπο διορισμών, τόσο από ΑΣΕΠ όσο και από λίστες αναπληρωτών, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί στη μέση της επόμενης σχολικής χρονιάς χωρίς εκπαιδευτικούς, επειδή οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ προειδοποίησαν ήδη ότι «θα προστατεύσουν τα δικαιώματά τους με κάθε νόμιμο και ένδικο τρόπο σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επιστολή που έστειλαν στις 17 Μαρτίου προς το υπουργείο Παιδείας 780 αδιόριστοι φιλόλογοι που είχαν επιτύχει στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ του 2008 επισημαίνουν ότι το ΣτΕ κατήργησε το δικαίωμα διορισμών εκτός ΑΣΕΠ και έκρινε παράνομους περίπου 3.000 διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ που έγιναν την περίοδο 2009-2015, συμπεριλαμβανομένων των 780 θέσεων φιλολόγων.
Οι φιλόλογοι επισημαίνουν: «Σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, η τότε υπουργός Παιδείας και ο τότε υπουργός Οικονομικών υφήρπαξαν τις πιστώσεις που θα έπρεπε να είχαν δοθεί σε εμάς και με αυτές προχώρησαν στον διορισμό άλλων εκπαιδευτικών. Στη θέση μας, λοιπόν, διορίστηκαν 780 μη επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού παράνομα, όπως έχει ήδη αποφανθεί το δικαστήριο, ο διορισμός των οποίων πλέον δεν έχει νομική ισχύ. Ο στόχος της παραπάνω αυθαιρεσίας ήταν οι γνωστές πελατειακές σχέσεις. Το υπουργείο Παιδείας ονομάζει διαχρονικά τα παραπάνω ρουσφέτια "διορισμούς από πίνακες αναπληρωτών", που δεν είναι τίποτα άλλο από συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι γίνονται μόνιμοι σε αντίθεση με το άρθρο 103 του Συντάγματος». Και ευλόγως απευθύνουν στους Αρ. Μπαλτά και Τ. Κουράκη δύο σαφή ερωτήματα:
1Με ποιον τρόπο θα δικαιωθούν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ Φιλολόγων 2008, οι οποίοι στερήθηκαν τις θέσεις τους, αφού τις θέσεις αυτές τις διεκδίκησε το 40% του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών, οι εκπαιδευτικοί με 30μηνη πραγματική υπηρεσία και οι εκπαιδευτικοί με 24μηνη πραγματική υπηρεσία;
2Με ποιον τρόπο θα γίνουν φέτος οι προσλήψεις αναπληρωτών (2015 - 2016); Από ποιον πίνακα; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν επιτυχόντες ΑΣΕΠ 2008, οι οποίοι δεν έχουν εργαστεί ούτε μία χρονιά ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα έπρεπε να ήταν διορισμένοι από το 2009;
Βεβαίως τα ερωτήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους φιλολόγους, αλλά πλήθος εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που αναμένουν διορισμό, τόσο επιτυχόντων ΑΣΕΠ και κακώς μη διορισθέντων εδώ και τόσα χρόνια όσο και εκείνων που έχουν προϋπηρεσία, οι οποίοι επίσης δεν φταίνε σε τίποτα που, αν ισχύσουν όσα προαναφέρθηκαν, θα δουν τις ζωές και τον προγραμματισμό τους ξαφνικά να ανατρέπονται εξαιτίας παλινωδιών της πολιτείας επί σειρά ετών. Για παράδειγμα, από το 2009 ώς το 2014, από το σύνολο των φιλολόγων που διορίστηκαν, ποσοστό μόλις 38% είχε επιτύχει σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ ενώ το υπόλοιπο 62% διορίστηκε από διάφορες κατηγορίες εκτός ΑΣΕΠ.
Γόρδιο δεσμό καλείται λοιπόν να λύσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου - και - στο θέμα αυτό.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από