Μια σκορδάτη μαγιονέζα αρωματισμένη με νιφάδες καπνιστής πάπρικας ταιριάζει εξαιρετικά με ζαμπόν ή με το ψητό της κατσαρόλας που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα

Για το αγιολί

Υλικά

1 μεγάλος κρόκος αυγού

½ κ.τ.γλ αλάτι (θαλασσινό και ροζ Ιμαλαϊων)

1/4 κ.τ.γλ νιφάδες καπνιστής πάπρικας

1 μικρό λεμόνι, χυμός

½ κ.τ.γλ απαλή μουστάρδα

2-3 σκελίδες σκόρδο

100-150 ml εξαιρετικάπαρθένο ελαιόλαδο (απαλό) ή σπορέλαιο

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και λιώνουμε το σκόρδο στο γουδί και ανακατεύουμε τον πολτό του με τον κρόκο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Προσθέτουμε εναλλάξ λεμόνι και λάδι σιγά σιγά (σταγόνα σταγόνα), δουλεύοντας συνεχώς με το γουδοχέρι. Δοκιμάζουμε, και αν το αγιολί είναι πολύ ξινό συνεχίζουμε με μερικές σταγόνες νερό.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε τη σάλτσα, μέχρι να αφρατέψει και να πήξει. Εναλλακτικά μπορούμε να χτυπήσουμε το αγιολί με τη ράβδο –μπλέντερ ή στο μίξερ με το εξάρτημα για το χτύπημα της μαρέγκας.

Πιο απλό είναι να ανακατέψουμε καλά λιωμένο σκόρδο, πάπρικα και πιπέρι με ένα μεγάλο φλιτζάνι μαγιονέζα και να την αφήσουμε στο ψυγείο μερικές ώρες να ενοποιηθούν τα αρώματα

Για τη σαλάτα

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα (τρυφερά φύλλα από λόλα πράσινη και κόκκινη, σαλάτα, σπανάκι, ρόκα, αντίδια κλπ) προσθέτουμε μερικές πιπεριές Φλωρίνης -ψητές συντηρημένες σε λάδι- κομμένες σε λωρίδες, ένα ώριμο αβοκάντο κομμένο σε φέτες, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες λεμόνι. Τοποθετούμε από πάνω μερικές φέτες από το χθεσινό ροστ μπηφ ή μερικές χοντρές φέτες ζαμπόν (βραστό ή καπνιστό), πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε μαζί με το αγιολί και χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί φρυγανισμένο.