Αν έχει μαγειρευτεί σωστά, χωρίς πολύ βράσιμο και με φρούτα καλλιεργημένα χωρίς φυτοφάρμακα, η σπιτική μαρμελάδα, είναι ένα πραγματικό θαύμα. Φτιάξτε τη τώρα που βγήκαν οι πρώτες φράουλες για να την έχετε έτοιμη για το γιορτινό πασχαλινό πρόγευμα αλλά και για αέρινα ανοιξιάτικα γλυκά όπως η πάβλοβα.

Υλικά

1 κιλό φράουλες

600 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 λοβός βανίλιας, τους σπόρους

1 μικρό λεμόνι, χυμός

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους και τυχόν αλλοιώσεις. Κόβουμε τις μεγάλες στη μέση ή στα τέσσερα και τις βάζουμε σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα με στρώσεις ζάχαρης ανάμεσά τους. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μια νύχτα.

Την επόμενη ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε για 10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός με ανοικτή κατσαρόλα, ανακατεύοντας περιστασιακά και αφαιρώντας τους αφρούς.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και (κατά προτίμηση την επόμενη ημέρα) επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Αυτή τη φορά προσθέτουμε τους σπόρους της βανίλιας και λίγο πριν από το τέλος το χυμό του λεμονιού. Δοκιμάζουμε αν έχει δέσει. Αφήνουμε να σταθεί για λίγο και αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Προαιρετικά, ακολουθούμε τη διαδικασία αφύγρανσης που εφάρμοζαν οι μικρασιάτισσες μαγείρισσες: Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε ταψί, σκεπάζουμε με τούλι ή με ένα κομμάτι γυαλί και αφήνουμε στον ήλιο για 1-2 μέρες μέχρι να δέσει εντελώς.

Τιπς

* Χρησιμοποιούμε φράουλες πάρα πολύ φρέσκιες, της ημέρας αν είναι δυνατόν, εντελώς υγιείς, χωρίς στίγματα και αλλοιώσεις (γιατί θα την πικρίσουν). Τις διαλέγουμε να είναι σφιχτές, μάλλον άγουρες αλλά όχι εντελώς (τα αγουρωπά φρούτα έχουν περισσότερη πηκτίνη, που χάνεται καθώς ωριμάζουν), προσθέτουμε όμως και μερικές πιο ώριμες για να δώσουν περισσότερη γλύκα, βάθος και πολυπλοκότητα στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση της μαρμελάδας.

* Οι καλύτερες μαρμελάδες γίνονται σε μικρές ποσότητες που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1-1,5 κιλό φρούτου κάθε φορά.

* Προαιρετικά αντί για βανίλια προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι -πολύ λεπτοκομμένο- και 1-2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι.

* Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνονται οι μαρμελάδες και με άλλα φρούτα. Ζουμερά φρούτα όπως τα κεράσια και τα ροδάκινα τα καθαρίζουμε από κουκούτσια και φλούδες πάνω από την κατσαρόλα για να μη χάσουμε τους χυμούς τους.