Με δυο χούφτες καλαμποκάλευρο, μερικά αυγά, τυρί και γλίνα, δηλαδή λίπος χοιρινό, έφτιαχναν παλιά στη Ρούμελη μια πολύ εύκολη και γρήγορη πίτα χωρίς φύλλο που το άνοιγμά του είναι χρονοβόρο. Σήμερα μπορούμε να την κάνουμε πιο λεπτή στη γεύση.

Υλικά

2 φρέσκα πράσινα κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους

αλάτι

2/3 – 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2-3 αυγά

150-200 γρ τυρί φέτα

1 φακελάκι baking powder

1 μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκάλευρο

περίπου ¾ από ένα κουτί γάλα εβαπορέ light αδιάλυτο ή 200 γρ φρέσκο γάλα

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκύθια. Τα τρίβουμε στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Τα στύβουμε καλά με τα χέρια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια λεκάνη, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, ρίχνουμε τη φέτα τριμμένη, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και το baking powder. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το στυμμένο κολοκύθι και όσο γάλα χρειάζεται για να γίνει ένας χυλός σχετικά αραιός (περίπου σαν γιαούρτι). Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, το τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το χυλό. Ψήνουμε την πίτα περίπου 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρισμα

Κόβουμε τη ζυμαρόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια (πολύ μικρά αν πρόκειται για μπουφέ), αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί και τη σερβίρουμε χλιαρή.

Τιπς

* Γίνεται και χωρίς κολοκύθι, αυτό όμως της δίνει πιο μαλακιά υφή και γλυκιά γεύση. Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο ή να βάλουμε μισό –μισό βούτυρο και λάδι.

* Οσο πιο λεπτή είναι τόσο πιο νόστιμη και καλοψημένη γίνεται. Γι’ αυτό ο χυλός δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 2-3 πόντους μέσα στο ταψί.

* Λίγο τριμμένο πιπέρι την κάνει πιο πικάντικη και λίγη ξερή μαντζουράνα ή δυόσμος πιο αρωματική