Μια πολύ νόστιμη και πικάντικη συνταγή που θα αγαπήσετε γιατί τα ρεβίθια χυλώνουν και η σάλτσα τους γίνεται κρεμώδης

Υλικά

½ κιλό ρεβίθια

1 κ.τ.σ μαγειρική σόδα (σκόνη)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 φλ ελαιόλαδο

1 φύλλο δάφνη (προαιρετικά)

1-2 καυτερές πιπερίτσες (προαιρετικά)

1 λεμόνι, χυμός

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε άφθονο κρύο νερό και 1 κουταλιά μαγειρική σόδα και ρίχνουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό.

Μόλις πάρουν 1-2 βράσεις τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και αρχίζουμε να τα τρίβουμε με τα χέρια. Με τον τρόπο αυτό φεύγουν οι περισσότερες φλούδες. Τα ξεπλένουμε πάλι, τα βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίνουμε μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάσει κατά τουλάχιστον 4 – 5 εκ. Βάζουμε την κατσαρολα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε τα ρεβίθια να πάρουν βράση.

Εντωμεταξύ δημιουργείται αφρός, οπότε αρχίζουμε να τα ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγαίνει καινούριος αφρός. Αφού αφαιρέσουμε τον αφρό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπερίτσες και τη δάφνη.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα ρεβίθια για 1 – 1½ ώρα (εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι), μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και η σάλτσα τους να χυλώσει και να γίνει κρεμώδης. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρισμα

Συνοδεύουμε τα ρεβίθια με ξεροψημένο χωριάτικο ψωμί, αλίπαστα και ρετσίνα. Οποιος θέλει μπορεί να προσθέσει στο πιάτο του χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τιπς

* Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κ.τ.σ πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό και μία ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη

* Την επόμενη ημέρα η ρεβιθόσουπα είναι ακόμη πιο νόστιμη