H νέα Skoda Octavia RS είναι η ταχύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το σπορ επιδόσεων οικογενειακό μοντέλο, διαθέτει έναν 2 λιτρο κινητήρα TSi με 230 ίππους.

Την μετάδοση στους εμπρός τροχούς αναλαμβάνει μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων (εναλλακτικά DSG-6). Η επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 km/h διαρκεί μόλις 6,7 δλ. με την βελόνα του κοντέρ να φτάνει τα 250 χλμ/ώρα.

Στο νέο μοντέλο ξεχωρίζει η σπορ εμφάνιση, όπως η κυψελωτή γρίλια, η σπορ σχεδίαση στις ζάντες 19 ιντσών, οι απολήξεις που προσφέρου σπορ ήχο κ.α. Στο σαλόνι του ξεχωρίζουν τα μπάκετ καθίσματα που έχουν ειδική σχεδίαση για να προσφέρουν τη μέγιστη πλευρική στήριξη, ενώ όπως και στο αμάξωμα τα λογότυπα vRS υπενθυμίζουν τον εκρηκτικό χαρακτήρα της ταχύτερης Octavia.

Το γερμανοποιημένο μοντέλο διαθέτει ένα προηγμένο διαφορικό στον εμπρός άξονα που συνδυάζεται με ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο σετ (το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο διαφορικό και στο δεξί ημιαξόνιο) και έχει τη δυνατότητα κλειδώματος του εσωτερικού τροχού στην διάρκεια στροφής. Αυτό είναι το πρώτο μοντέλο της Skoda που θα φέρει αυτό τον τύπο διαφορικού (VAQ) εμπνευσμένο από τους αγώνες. Έχει την δυνατότητα να στέλνει την ροπή στον ένα μπροστινό τροχό έως 100%, λειτουργώντας ως ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και περιορίζοντας την υποστροφή.

Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα μέσω του “Performance Mode” να επιλέξει – ανάλογα με τον τρόπο που θα οδηγήσει – τέσσερις επιλογές: Standard, Sport, Eco και Individual προσαρμόζοντας ανάλογα τον κινητήρα, το κιβώτιο DSG, την υποβοήθηση του τιμονιού, τον κλιματισμό κ.α.