Η τελευταία μονοκομματική κυβέρνηση ήταν εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου: θριάμβευσε στις εκλογές του 2009, παρέδωσε στον Λουκά Παπαδήμο το 2011. Ενδιαμέσως, έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν η τρίτη κυβέρνηση συνεργασίας από το '74 και εντεύθεν, που προέκυψε ως αποτέλεσμα της κάλπης. Είχαν προηγηθεί η κυβέρνηση Τζαννετάκη και η «οικουμενική» κυβέρνηση Ζολώτα - αλλά και οι δύο ήταν βραχύβια, αναγκαστικά σχήματα εκείνης της ταραγμένης εποχής.
Ο μνημονιακός σεισμός χτύπησε με τσουνάμι το πολιτικό σκηνικό στις εκλογές του 2012 - καθιστώντας αναγκαστικές τις συνεργασίες. Οπως ο Αντ. Σαμαράς μετά τις κάλπες του 2009, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας το '12 δεν θέλησε να εμπλακεί στις ευθύνες της διακυβέρνησης.
Ετσι, η Ιστορία επαναλαμβάνεται: ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 είναι η τελευταία ελληνική εφεδρεία. Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στην αυτοδυναμία.
Τη χρειάζεται όμως; Μπορεί να τη διαχειριστεί; Και τι θα συμβεί αν αποτύχει; Ποια είναι η εφεδρεία του αύριο; Αν αρχίσει κανείς να το σκέφτεται, θα βάλει τα κλάματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αναλάβει μόνος του την ευθύνη: μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι, οι επιλογές είναι δύο: Κούγκι ή κυβέρνηση συνεργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα μόνον έπειτα από μια θετική αξιολόγηση της τρόικας - την οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε να τη δει. «Θα αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες σε υψηλότερο επίπεδο» δήλωνε λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Σταθάκης. Αρα;
Τι άρα; Κούγκι. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένη να μην αλλάξει γραμμή. Ομως - και παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί - το ίδιο είναι και η κυρία Μέρκελ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αντίθετα, μια κυβέρνηση συνεργασίας θα είχε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία - με πολύ μικρότερο πολιτικό κόστος για τον κ. Τσίπρα.
Διότι από την Κυριακή το βράδυ η κλεψύδρα θα αρχίσει να αδειάζει.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από