Φανταστείτε τη σκηνή ένα κρύο βράδυ καθημερινής στο έρημο Κολωνάκι, εκεί προς τις σικ αλλά κάπως σκοτεινές υπώρειες του Λυκαβηττού. Στην υποφωτισμένη είσοδο μιας πολυκατοικίας φθάνουν ο ένας μετά τον άλλο, κοιτώντας κλεφτά δεξιά και αριστερά κάποιοι επώνυμοι της διανόησης και των social media. Είναι αυτές οι τρυφηλές προσωπικότητες της αθηναϊκής ιντελιγκέντσιας που, παρότι κάποιοι –αν και όχι όλοι –έχουν περάσει από την Αριστερά, δεν αντέχουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι που το διαλαλούν δημόσια.

Ο οικοδεσπότης, αμετανόητος ερασιτέχνης στα θέματα της πολιτικής αλλά και πολυπράγμων, έχει τοποθετήσει κάτω στην είσοδο έναν μελαψό κύριο –κάτι ανάμεσα σε υπηρέτη και οικιακό βοηθό –που υποδέχεται τους καλεσμένους. Η συνάντηση έχει συγκεκριμένο θέμα. «Τι θα κάνουμε αν έρθει ο Τσίπρας;». Δηλαδή, «πού θα βρισκόμαστε;» αλλά και «πώς θα επικοινωνούμε με ασφάλεια» ή και «με ποιον τρόπο θα προστατεύσουμε τους υπολογιστές μας;».

Ακούστηκαν διάφορα. Κάποιοι, νομίζω, το ψιλομετάνιωσαν που πήγαν. Για εμένα όλα αυτά έχουν εντόνως ψυχροπολεμικό άρωμα και μου θυμίζουν το περιβόητο Gladio –γνωστό εν Ελλάδι ως «κόκκινη προβιά». Είναι το δίκτυο που είχε στηθεί μετά το 1945 στην Ευρώπη ώστε να λειτουργήσει ως ιστός παρανομίας σε περίπτωση που οι Κόκκινοι επικρατούσαν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και, βεβαίως, η Ελλάδα.

Εν προκειμένω, έχουμε κάτι σε αυτοσχέδια «γαλάζια προβιά» –φαντάζομαι γιατί θεωρούν ότι δεν θα μπορούν πλέον να συναθροίζονται ανοιχτά στη Ράτκα και να τρώνε μύδια αχνιστά και φιλέτο που ψήνεται στην πλάκα. Κατά τους Μαρξ και Ενγκελς, που σίγουρα δεν έχει διαβάσει ο Αλέξης, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Αν και πρόκειται μάλλον για τραγικωμωδία.

Το «στράτευμα» του Καραμανλή

Καραμανλής εν δράσει. Το μήνυμα αυτό επιχείρησε να εκπέμψει χθες ο πρώην πρωθυπουργός με διάφορες κινήσεις που έχουν στόχο την ενεργοποίηση του δεξιού ακροατηρίου και την ενίσχυση της ΝΔ στις κάλπες. Δεν έχω αμφιβολία ότι αποδέκτης της κινητικότητας ήταν και το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο μεταφέρθηκε η εικόνα ενός «αποτελεσματικού Καραμανλή».

Κάπως έτσι ο πρώην πρωθυπουργός άφησε τη Ραφήνα και βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνάντησε τον αντάρτη Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο περιφερειάρχης συζήτησε μαζί του για τις εκλογές που είναι κρίσιμες για τη ΝΔ, όπως αναφέρθηκε από τους γνωστούς καραμανλικούς διαύλους, ενώ έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχαν συγκεντρωθεί «αυθορμήτως» μερικές δεκάδες οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού.

Αυτά με τον Καραμανλή παρόντα. Γιατί ο πρώην βρίσκεται πίσω και από την απόφαση του Χρήστου Ζώη και του Γιάννη Κουράκου να στηρίξουν ΝΔ. Η αντιμνημονιακή Νέα ΜΕΡΑ, ως γνωστόν, δεν συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές, αλλά οι δύο εκ των ιδρυτών της ανακοίνωσαν χθες ότι προέχει η ενίσχυση της ΝΔ και ομνύουν στον καραμανλισμό.

Αυτό ίσως έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη χθεσινή παρέμβασή τους, με την οποία αποφεύγουν κάθε αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά. «Παρά τις αποφάσεις και τις πολιτικές που πλήγωσαν μαζί με εμάς πολλούς Ελληνες (…), επιλέγουμε με κριτήριο ιδεολογικό να προσυπογράψουμε το προσκλητήριο του προέδρου Κώστα Καραμανλή για στήριξη και ενίσχυση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης» αναφέρουν. Καλά ξεμπερδέματα.

ΣΥΡΙΖΑ πολλών ταχυτήτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού έχει δύο όψεις. Μία πιο μετριοπαθή και μία πιο επαναστατική. Την πρώτη τη γνωρίσαμε την περασμένη εβδομάδα με την ανοιχτή επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στους γερμανούς πολίτες, που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού αφηγείται την «αλήθεια που κάποιοι σας έκρυψαν για την Ελλάδα» καταλήγει ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας στη χώρα μας κοστίζουν στον γερμανό φορολογούμενο και καταδικάζουν έναν υπερήφανο λαό στην αναξιοπρέπεια.

Πιο επαναστατικός ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται με το άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais». O Τσίπρας αναφέρει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα αρχή για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων του ευρωπαϊκού Νότου με στόχο να τερματιστεί η λιτότητα.

Τονίζει ότι η ΕΚΤ κρατάει τα κλειδιά της Ευρώπης και ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις χώρες που την έχουν ανάγκη. Συγχρόνως επαναφέρει τις προτάσεις για ένα ευρωπαϊκό New Deal, για ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε όποιες χώρες της ευρωζώνης είναι εφικτό.

Υπάρχει βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού. Ο οποίος τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται σε παροχολογία με τελευταία τη δέσμευσή του για νομοθετική ρύθμιση των οφειλών σε ελβετικό φράγκο για όσους δανειολήπτες πήραν με το νόμισμα αυτό στεγαστικά δάνεια.

Καλύτερα να μασάς

Τι κι αν η Ραχήλ Μακρή επιτίθεται στο σύμπαν, κατηγορώντας το για ασχετοσύνη και παρερμηνεία των δηλώσεών της! Η σωστή απάντηση ήρθε διά χειρός Γιάννη Μηλιού. «Οταν κάνεις ένα λάθος, το να το παραδέχεσαι και να σωπαίνεις, απαιτεί σύνεση, σεμνότητα και γενναιότητα, γίνεσαι και πιο συμπαθής έτσι» έγραψε ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο twitter. Και όχι άδικα. Οι δηλώσεις της Μακρή φαίνεται πως ήταν οι πρώτες παρενέργειες της τυφλής μεταγραφής που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο Μηλιός δεν μασάει τα λόγια του ούτε κάτι τέτοια. Την περασμένη Πέμπτη και αμέσως μετά από όσα υποστήριξε η Ραχήλ Μακρή σε τηλεοπτικό σταθμό της Κοζάνης –περί χρήματος που θα τυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν η ΕΚΤ διακόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα –εκείνος είχε αναρτήσει στο twitter: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε ώς εδώ, με κόπο, αγώνες και αρχές. Ας το προστατεύσουμε αυτό με σύνεση, οι εντός και οι εκτός».