Μπορεί η ανάγνωση ενός βιβλίου να αποτελεί χαλαρωτική διαδικασία και να βοηθάει να μάς πάρει ο ύπνος, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με την ανάγνωση ηλεκτρονικού βιβλίου (ebook), σύμφωνα με έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το Χάρβαρντ.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν, λόγω του φωτός που εκπέμπουν όλες οι συσκευές ηλεκτρονικών βιβλίων, όχι απλώς επηρεάζουν αρνητικά το στάδιο έναρξης του ύπνου και την ποιότητά του, αλλά επηρεάζουν και την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών οι ειδικοί από το τμήμα Μελέτης Υπνου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έκαναν για δύο εβδομάδες ένα πείραμα με εθελοντές νεαρούς ενήλικες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη διάβαζε για τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο ηλεκτρονικό βιβλίο και η δεύτερη ομάδα διάβαζε τυπωμένο(κλασικό).

Όσοι διάβαζαν ηλεκτρονικό βιβλίο έκαναν κατά μέσο όρο 10 λεπτά περισσότερα για να κοιμηθούν, όπως επίσης ανέφεραν ότι μία ώρα πριν τον ύπνο αισθάνονταν λιγότερο χαλαρωμένοι από ότι όταν διάβαζαν τυπωμένο βιβλίο.

Επιπλέον, τις απογευματινές ώρες είχαν μικρότερες συγκεντρώσεις της ουσίας που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι, της μελατονίνης, ενώ όσοι διάβαζαν τυπωμένα βιβλία είχαν φυσιολογικά επίπεδα της ορμόνης.

«Η χρήση των συσκευών που εκπέμπουν φως για διάβασμα, επικοινωνία και διασκέδαση αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στην έρευνά μας βρήκαμε ότι η χρήση αυτών των συσκευών πριν από τον ύπνο, παρατείνει τον χρόνο έναρξής του , επιβραδύνει τον κιρκαδικό ρυθμό (απορυθμίζει το βιολογικό ρολόι) και μειώνει την εγρήγορση (προκαλεί νύστα) την επόμενη ημέρα», δήλωση ο υπεύθυνος της μελέτης Τζάρλς Τζέισλερ.

ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Ο ίδιος εξηγεί πώς τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, καθώς οι διαταραχές της μελατονίνης δεν προκαλούν μόνο διαταραχές στον ύπνο, αλλά ενοχοποιούνται για μία σειρά από σοβαρές ασθένειες, όπως είναι η αύξηση κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, και καρκίνων του προστάτη και του εντέρου. Επίσης, η διαταραχή σε αυτήν την ορμόνη έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα και μεταβολικό σύνδρομο όπως διαβήτη και παχυσαρκία.