Υπάρχουν τρεις τρόποι για να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση την αξιωματική αντιπολίτευση όταν απειλεί να πάρει τη θέση της: ο σωστός, ο λανθασμένος και ο τρόπος της ΝΔ. Οσοι μετέχουν στη γραμμή Μαζινό του Μεγάρου Μαξίμου και της Συγγρού έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει στην εποχή των σπηλαίων ως προς την πολιτική επικοινωνία. Για την ακρίβεια, στην επικοινωνία είναι ερασιτέχνες και στην πολιτική έχουν νοοτροπία υπαστυνόμου Β’ –της περιόδου που η εγχώρια Δεξιά κατεδίωκε «τους κομμουνιστές, τους συνοδοιπόρους τους και άλλους εχθρούς της πατρίδος».

Υπερβολές; Καθόλου. Για παράδειγμα, μόλις σε μία ημέρα η ΝΔ διά των στελεχών της έκανε όλα τα λάθη που μπορεί να κάνει σήμερα ένα κόμμα στην αντιπαράθεσή του με τους αντιπάλους του. Η Βούλτεψη ξανάκλεισε τα ΑΤΜ, ο Καλαντζής φαντασιώνεται «αργυρώνητους» βουλευτές, ο συνήθης ύποπτος Αδωνις ενθουσιάστηκε από τον ψηφοφόρο της ΝΔ Θόδωρο Πάγκαλο ο οποίος –διεκδικώντας τον ρόλο που είχε κάποτε ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος στα ΜΜΕ –προβλέπει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ «οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα πληρώνονται θα είναι στον δρόμο, θα καίνε και θα σκοτώνουν». Από κοντά η πορτ παρόλ της ΝΔ Ασημακοπούλου (ξανα)βρήκε διασυνδέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής. Και καλά αυτοί. Στο ΠΑΣΟΚ γιατί κάνουν τον αντίλαλο στη γαλάζια χορωδία; Τι τους ωθεί να σπεύδουν με ίδια ρητορική στα ετοιμόρροπα μέτωπα που ανοίγει η λαϊκή Δεξιά και να ακυρώνουν τον ιστορικό εαυτό τους; Αβυσσος η ψυχή του… Βενιζέλου.

Πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανοικτή και ευάλωτη από πολλές πλευρές. Αλλά η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με κινδυνολογική και παιδαριώδη φρασεολογία παλαιοδεξιού τύπου. Ετσι τελικά την προστατεύει από τις πραγματικές αδυναμίες της. Οταν λες στους πολίτες ότι ο Τσίπρας θα καίει και θα καταστρέφει, χάνεις το δικαίωμα να τους πεις ότι το πρόγραμμά του δεν είναι αξιόπιστο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ευγνώμων που έχει τέτοιους αντιπάλους. Θα χαρακτηριστεί αχάριστος αν δεν στείλει στον Αντώνη Σαμαρά λουλούδια. Και να γράψει στην κάρτα τη φράση του ιταλο-αργεντινού ποιητή Αντόνιο Πόρτσια: «Νομίζεις πως με σκοτώνεις. Νομίζω πως αυτοκτονείς…».