Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η πρώτη πολιτικός από τον ευρύτερο κυβερνητικό χώρο που άνοιξε το παράθυρο στη λογική. Είπε ότι κατά την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την πορεία της χώρας πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λογικό. Τι «εθνικό» θα είναι διαφορετικά; Και γιατί το τρίτο κόμμα της Βουλής έχει πιο βαρύνουσα γνώμη από το δεύτερο;

Επίσης, ζήτησε να σταματήσει ο παραλογισμός να μην καλεί ο Σαμαράς σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τον Τσίπρα –και αν αυτός δεν προσέλθει ας αναλάβει τις ευθύνες του. Δείχνοντας την οδό της εθνικής συνεννόησης –για τη σηματοδότηση της οποίας την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση –οι προτάσεις αποκαθιστούν τη δημοκρατική τάξη. Αλλά ταυτόχρονα είναι πολιτικά ευφυείς για τα κόμματα που κυβερνούν –όποιος θέλει να καταλάβει γιατί, το καταλαβαίνει.

Ολοι οι πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης είχαν επικοινωνία με τους πολιτικούς αντιπάλους τους –απευθείας, είτε εκ του σύνεγγυς –ακόμη και στις πιο σκληρές περιόδους της αναμέτρησής τους. Νοείται από το 2012 να μην έχει υπάρξει ούτε μία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον τέταρτο κατά σειρά θεσμικό παράγοντα της χώρας; Ή να γίνει η πρώτη επαφή τους στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο αν ο πρώτος παραδώσει στον δεύτερο;

Οσοι καλλιεργούν την αντιδημοκρατική λογική «ο Τσίπρας δεν είναι άξιος συνομιλητής» προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Στην ακραία της εκδοχή, αυτή η αντίληψη μπορεί να φθάσει στη θεωρία «δεν είναι άξιος του έθνους» ή της κυβέρνησης –ακόμη και αν το έχουν αποφασίσει οι πολίτες.

Οταν ο Πρωθυπουργός δεν καταδέχεται να συνομιλήσει με τον ενδεχόμενο αντικαταστάτη του, ακυρώνεται μια φυσιολογική λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλία; Αν είναι προσωπική επιλογή, δεν χωράει στην πολιτική –και η εξήγηση που έδωσε ο ίδιος στη Βουλή στην τελευταία, συλλεκτική, εμφάνισή του δεν ήταν πειστική. Αν είναι πολιτικό σχέδιο προκαλεί συνειρμούς με μετεμφυλιακές καταστάσεις, που δεν χωρούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα υπενθυμίζει κάτι που είχε γράψει ο Σπύρος Λιναρδάτος και επαναλάμβανε ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».