Εν αρχή ην «η ώρα ΠαΣοΚ». Την περίφημη ώρα, η οποία συνίστατο σε… γενναίες καθυστερήσεις προγραμματισμένων συναντήσεων, διαδέχθηκε δικαίως η «ώρα Τσίπρα». Αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Υπάρχει και η ώρα Σαμαρά. Σύμφωνα με αυτήν, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται στα προγραμματισμένα ραντεβού του νωρίτερα, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι να είναι χαμένοι από χέρι, καθώς στα μάτια του φαίνονται ούτως ή άλλως καθυστερημένοι…

Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Σαμαράς έφθασε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης πέντε λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ενημέρωση του Κωστή Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο που απλοποιεί τις διαδικασίες για την αδειοδότηση επιχειρήσεων. Εξού και κάποιοι από τους υπουργούς που θα συμμετείχαν στην ενημέρωση, δεν είχαν φθάσει ακόμα. Εκεί βρίσκονταν ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Σταύρος Καλαφάτης. Μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός περίμενε λίγα λεπτά και στη συνέχεια είπε στον Χατζηδάκη κάτι του τύπου, «είναι δύσκολο να πείσεις κάποιους να είναι στην ώρα τους. Εγώ σε λίγο θα αρχίσω να μιλάω».

Οπως και έγινε. Εξού και την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθυστερημένη η Ολγα Κεφαλογιάννη. Τελευταίος και καταϊδρωμένος αφίχθη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αυτός πάντως είχε καλή δικαιολογία. Πληροφορούμαι ότι είχε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον κινέζο πρεσβευτή. Ο Κινέζος άρχισε να του λέει ότι το Πεκίνο θέλει να κάνει τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο των κινεζικών προϊόντων για ολόκληρη την Ευρώπη και δεν τον άφηνε να φύγει.

Ολομέλεια τριών λεπτών!

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Αναφέρομαι στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία διήρκεσε μόλις… τρία λεπτά. Αυτό επειδή κανένας από τους ερωτώμενους υπουργούς δεν εμφανίστηκε για να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών. Οι ερωτήσεις απευθύνονταν στους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας. «Πρόκειται για μία συνεδρίαση χωρίς κυβέρνηση» σχολίασε ενοχλημένος ο προεδρεύων Γιάννης Δραγασάκης. Και πρόσθεσε: «Είμαι υποχρεωμένος να θέσω το ερώτημα πού είναι η κυβέρνηση, τι κάνει και γιατί έχουμε αυτή την εικόνα σήμερα». Σημειώνω ότι ο Γιάννης Στουρνάρας βρισκόταν στο Eurogroup, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Κεφαλονιά, ο Θανάσης Τσαυτάρης στις Βρυξέλλες και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην Αθήνα. Είθισται, όμως, όταν οι υπουργοί δεν μπορούν να απαντήσουν να στέλνουν τους υφυπουργούς τους. Τέτοιο σνομπάρισμα δεν έχει ξαναγίνει… Πάντως, κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έλεγαν ότι οι υπουργοί είναι απολύτως δικαιολογημένοι καθώς είχαν ενημερώσει για την απουσία τους. Εξού και άφησαν αιχμές ότι ο Δραγασάκης έπρεπε να το γνωρίζει και να μιλά ως αντιπρόεδρος της Βουλής και όχι ως στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη επέλεξαν τον λάθος Βουδούρη

Συνεχώς παράδοξα προκύπτουν από το έπος του Οδυσσέα Βουδούρη. Το λέω επειδή οι μεν τοπικές οργανώσεις της Αργολίδας ψήφισαν συντριπτικά εναντίον του, η δε Νομαρχιακή υπέρ. Συγκεκριμένα, από τις οργανώσεις στο Ναύπλιο, στο Αργος και στο Λιγουριό έλαβε 84 αρνητικές ψήφους, 14 θετικές ενώ υπήρξαν και εννέα λευκά ψηφοδέλτια. Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα από τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, καθώς εκεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου έλαβε 17 θετικές ψήφους και έξι αρνητικές. Πέντε άτομα ψήφισαν λευκό, ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές. Πάντως, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβάνε τα μαλλιά τους με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Τα τραβάνε επειδή επέλεξαν τον… λάθος Βουδούρη. Συνομιλητής μου με ενημερώνει ότι ο αυθεντικός συριζαίος είναι ο Νώντας Βουδούρης. Ο εν λόγω είναι πρώτος εξάδελφος της πέτρας του σκανδάλου και είχε κατέβει υποψήφιος στη Μεσσηνία στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Εύσημα για Καμίνη στις Βρυξέλλες

Ως γνωστόν, η κρίση έχει γονατίσει τα κράτη-μέλη, με αποτέλεσμα οι δήμοι να αναλαμβάνουν έργο εκεί όπου η πολιτεία υποχωρεί. Εξού και ο Γιοχάνες Χαν διοργάνωσε στις Βρυξέλλες συνάντηση των δημάρχων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών με θέμα τον ρόλο των πόλεων στο νέο περιβάλλον. Εκεί βρέθηκε και ο Γιώργος Καμίνης (βλ. μεγάλη φωτογραφία).

Μου λένε ότι κάποια στιγμή ο δήμαρχος Αθηναίων είχε πηγαδάκι με τον αυστριακό επίτροπο (Χαν) και τον δήμαρχο Βιέννης. Τότε ο Χαν απευθυνόμενος στον συμπατριώτη του είπε κάτι του τύπου, «ο Καμίνης κάνει πολύ καλή δουλειά στην Αθήνα». Με αυτά και με εκείνα, στη συνάντηση εμφανίστηκε και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εκμυστηρεύθηκε ότι τώρα που πλησιάζει η ώρα για την αποχώρηση από το αξίωμά του, όλοι τον ρωτούν τι δουλειά θέλει να κάνει. «Τους απαντώ ότι θέλω να γίνω δήμαρχος Ρώμης επειδή έχει το ωραιότερο γραφείο στο ωραιότερο σημείο της πόλης» σημείωσε. Τρέμε Ρώμη…

Μιλώντας για την Αιώνια Πόλη, ο Καμίνης είχε συνάντηση με τον δήμαρχό της. Σημειώνω ότι ο Ινιάτσιο Μαρίνο είναι κεντροαριστερός και εξελέγη τον προηγούμενο Ιούνιο. Υποσχέθηκε στον Καμίνη ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα προεκλογικά για να τον στηρίξει.