Λένε και ξαναλένε από τη ΝΔ ότι για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές το κόμμα δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες. Το εννοούν; Ναι, αλλά ολίγον. Για την ακρίβεια, έχουν σκαρφιστεί μια φάμπρικα με την οποία τα χρίσματα θα απονεμηθούν εμμέσως πλην σαφώς. Δηλαδή μέσω τρίτου, ή εκ του σύνεγγυς, όπως θα λέγαμε στη διπλωματική γλώσσα.

Πώς θα γίνει; Διά της συστάσεως της Αυτοδιοικητικής Προοπτικής που έσκασε μύτη στις αρχές τις εβδομάδος. Τι είναι αυτό; Ενα «σωματείο αυτοδιοικητικών», ας το πούμε, με επικεφαλής τον δραστήριο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και μέλη επιφανείς γαλάζιους δημάρχους και άλλους παράγοντες του χώρου. Σταχυολογώ, ανάμεσά τους, τους δημάρχους Κηφισιάς Ν. Χιωτάκη, Καλαμάτας Π. Νίκα, Λαμίας Γ. Κοτρωνιά, Χαλανδρίου Γ. Κουράση κ.ά. Ο αφρός της ΝΔ, δηλαδή. Και από δίπλα άλλοι παράγοντες ομοίων φρονημάτων, όπως ο Π. Καρέλλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, και στελέχη επιμελητηρίων.

Αυτό το σωματείο, που εμφανίστηκε από το πουθενά, θα παίρνει υπό τη σκέπη του όποιον υποψήφιο θέλει η Συγγρού. Οπότε, αν κερδίσει, θα προσμετράται στις επιτυχίες της ΝΔ. Αν χάσει, ας πρόσεχε. Το σύστημα θα δουλέψει κυρίως στις περιπτώσεις που θα συγκρούονται δύο ή τρεις υποψήφιοι από τον χώρο της ΝΔ. Μπαίνω στον πειρασμό να πιστέψω πως η ύψιστη χρησιμότητά του θα είναι στην Αθήνα, για να αποτραπούν νεοδημοκράτες που θα στρέφονται προς τον Νικήτα σε περίπτωση που η ΝΔ προτιμήσει άλλον υποψήφιο.

«Λάθος ανθρώπους ρωτάτε, κ. Κάρας»

Οπως και αν αξιολογούνται όσα είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και εκ των εισηγητών της έκθεσης για τα πεπραγμένα της τρόικας στην Ευρώπη Οτμαρ Κάρας, το καλύτερο το είπε στον ίδιο τον Αυστριακό κάποιος τρίτος. Για την ακρίβεια, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠαΣοΚ Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος προσφεύγοντας στην κοινή λογική εξήγησε στην αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου ότι κακώς απευθύνουν ερωτηματολόγια στον σημερινό Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που ήταν άλλωστε και εναντίον του Μνημονίου όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις, ή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που δεν είχε καν σχέση με την πολιτική, αφού ήταν απλώς επικεφαλής του ΙΟΒΕ. Και ότι θα έπρεπε να επικεντρωθούν στους χειριστές των εξελίξεων, αν θέλουν να έχουν την εικόνα των πραγμάτων. Αδικο έχει;

Δήμαρχοι-αλεξικέραυνα

Για να συνεχίσω το χθεσινό ρεπορτάζ για την τροπολογία που θα ορίζει τη 18η Μαΐου ως πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αλλάζοντας τη σχετική διάταξη στον νόμο Ραγκούση, πληροφορούμαι ότι είναι ήδη έτοιμη. Αλλά ταυτόχρονα αρχίζουν να διατυπώνονται αμφιβολίες και από την πλευρά στελεχών του ΠαΣοΚ πλέον. Ο λόγος; Ανησυχούν για την τύχη δημάρχων στην εκλογή των οποίων υπολογίζουν, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Γιώργος Καμίνης. Το επιχείρημά τους είναι λογικό: ενδέχεται να εισπράξουν, «σαν αλεξικέραυνα», τη δυσφορία των πολιτών για τη γενική κατάσταση αν στις 18 Μαΐου υπάρχουν μόνο αυτοδιοικητικές εκλογές. Ισχύει και για τον κυρίαρχο των εξελίξεων στον αυτοδιοικητικό χώρο περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, που είναι υποψήφιος του ΠαΣοΚ είτε τον υποστηρίξει και η ΝΔ είτε όχι –άλλωστε χθες, μετά τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, ανακοίνωσε ότι θα τον στηρίξει ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Μαρκόπουλου Σωτήρης Μεθενίτης.

Μνήμη Ιμίων

Τις οικογένειες Καραθανάση, Βλαχάκη, Γιαλοψού –των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν στα Ιμια πριν από 18 χρόνια –θα δεχθεί σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ενδεχομένως η πρόσκληση έχει και τον αυτονόητο πολιτικό χαρακτήρα της, αλλά δεν παύει να αποτελεί συμβολισμό της οφειλόμενης τιμής της πολιτείας προς τους τρεις πιλότους.

Εξομοίωσε το Σκοπιανό με το Κόσοβο!

Πριν από λίγες ημέρες ο σκοπιανός υπουργός Αμυνας Ταλάτ Τζαφέρι συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Αθήνα. Ο εν λόγω είναι Αλβανός και προέρχεται από το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI. Σημειώνω ότι η ελληνική κυβέρνηση κρατά ανοικτό δίαυλο με αυτό, καθώς οι απόψεις του για το Σκοπιανό είναι πιο φιλικές προς την Ελλάδα από αυτές του Νίκολα Γκρούεφσκι. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Τζαφέρι να υιοθετήσει τις απόψεις του σκοπιανού πρωθυπουργού. Ο εν λόγω άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν χρήσιμο να συναντηθεί ο Γκρούεφσκι με τον Αντώνη Σαμαρά για έναν ουσιαστικό διάλογο. Ούτε λίγο ούτε πολύ εξέφρασε την άποψη ότι καλό θα ήταν «να τα βρούμε μεταξύ μας» παράλληλα με τη διαδικασία στον ΟΗΕ. Εφερε δε ως παράδειγμα τον διάλογο Σερβίας – Κοσόβου! Θυμίζω ότι η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συρθεί σε απευθείας διάλογο με τους Σκοπιανούς. Με αυτά και με εκείνα, ο Αβραμόπουλος υπογράμμισε στον συνομιλητή του ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο Σκοπιανό και στο ζήτημα του Κοσόβου. Του είπε μάλιστα ότι Σαμαράς και Γκρούεφσκι δεν μπορούν να συναντηθούν γιατί δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. «Και εννοώ όχι φιλολογικά, αλλά ιστορικά», όπως το έθεσε.