Δεν συνέβησαν πολλά τα τελευταία εορταστικά 24ωρα στη ΝΔ –το πιο συνηθισμένο σχόλιο στα γαλάζια ρεβεγιόν αφορούσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που δεν συγκινείται να μειώσει ο Γιάννης Στουρνάρας. Ακούγεται όμως ότι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον καινούργιο χρόνο θα πρέπει να λύσουν ένα σταυρόλεξο χωρίς μαύρα κουτάκια –δηλαδή από τα πιο δύσκολα, αφού τα βάζει ο λύτης.

Σ’ αυτό το σταυρόλεξο τα οριζοντίως αφορούν την κυβέρνηση και τα καθέτως τη Βουλή.

Στα καθέτως, πρώτο ζητούμενο λέει: «Είναι βουλευτής και πάει για υπουργός Οικονομικών». Αλλά δεν λέει με πόσα γράμματα. Εξού και ο καθένας βάζει όσα νομίζει, ενώ αρκετοί δεν είναι καν σίγουροι ότι υπάρχει ζητούμενο. Οτι υπάρχει δηλαδή ενδεχόμενο αντικατάστασης του Γιάννη Στουρνάρια στο ορατό μέλλον. Και το ισχυρότερο επιχείρημα σε αυτή την τελευταία περίπτωση είναι ότι «για να αντικατασταθεί ο Στουρνάρας κάπου πρέπει να πάει». Και αυτό δεν έχει βρεθεί, ούτε είναι εύκολο. Για να ακριβολογούμε, οι δύο θέσεις οι οποίες «προσήκουν στο κύρος» –όπως θα έλεγαν και οι παλαιοί πολιτικοί –του υπουργού Οικονομικών είναι πιασμένες. Ητοι για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ψήνεται η ανακοίνωση ανανέωσης της θητείας του Γιώργου Προβόπολου, ενώ στη θέση του μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ντέρμπι γίνεται μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και της Μαρίας Δαμανάκη.

Ανεξαρτήτως αυτής της δυσχέρειας, πάντως, στο σταυρόλεξο υπάρχουν ζητούμενα που θεωρούν βέβαιο ότι θα κατατμηθεί το υπουργείο Οικονομικών –κατά τα παλαιά πρότυπα: ένα υπουργείο Οικονομικών και ένα υπουργείο Οικονομίας, όπως έχουν και οι Γερμανοί άλλωστε. Κάποιοι από τους δυνατούς λύτες βρήκαν ότι το ένα από τα δύο υπουργεία θα περιέλθει στον βουλευτή Χρύσανθο Λαζαρίδη, οικονομολόγο και έμπιστο του Πρωθυπουργού. Πηγές πολύ κοντά στο Μαξίμου το διαψεύδουν χαλαρά και η φημολογία επιμένει. Εξίσου επιμένει και η πληροφορία ότι για το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται και ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Ούτε αυτό επιβεβαιώνεται –όχι από το Μαξίμου αυτή τη φορά, αλλά από τον ίδιο. Ερωτηθείς πρόσφατα σχετικώς δήλωσε ότι «εκεί θα πήγαινε όποιος είχε όρεξη να καεί». Υποθέτω ότι αν συνέχιζε θα έλεγε: κι ένας δελφίνος δεν έχει…

Στα καθέτως του σταυρόλεξου το ζητούμενο είναι το «όνομα βουλευτή που θα μπορούσε να προστεθεί στη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Για να μη θεωρείται τόσο εύθραυστη και αναιμική μετά τη διαγραφή και του Βύρωνα Πολύδωρα. Τα βλέμματα στρέφονται σε πρώην βουλευτές της ΝΔ που έχουν βρει καταφύγιο στην ομάδα των ανεξαρτήτων και θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν κομματική στέγη για να έχουν ελπίδα επανεκλογής τους –καθόσον στις εκλογές Κόμμα Ανεξαρτήτων δεν θα δούμε. Υπάρχουν όμως και δύο υποψήφιοι από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι αν δουν τα σκούρα σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέλλον τους δίπλα στον Καμμένο, μπορεί να αρχίσουν το φλερτ με τη Συγγρού –για να ακριβολογούμε, μπορεί σε πρώτη φάση να αποσπασθούν από τους ΑΝΕΛ.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οργίαζαν οι φήμες για την εσπευσμένη επιστροφή Λιάπη από την εξωτική Μαλαισία: ο ξάδελφος δικάζεται στις 30 του μήνα επειδή αμάρτησε για την τζιπάρα του…

…το σουντόκου του ΠαΣοΚ

Ιδιαίτερη δραστηριότητα δεν παρατηρείται ούτε στο ΠαΣοΚ αυτές τις ημέρες. Π.χ. η πιο σημαντική ενέργειά του χθες ήταν ότι κατήγγειλε τον φραστικό προπηλακισμό της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Αθανασίου έπειτα από συζήτηση σε πάνελ τηλεοπτικής εκπομπής. Στο παρασκήνιο όμως δεν σταμάτησε ούτε λόγω των εορτών η κινητικότητα πoυ παρατηρείται εσχάτως. Με μορφή σουντόκου εν προκειμένω –δηλαδή υπάρχουν και τα διαγωνίως ζητούμενα. Η δυσκολία στον εντοπισμό του προσανατολισμού αυτής της κινητικότητας βρίσκεται στην κατάτμησή της με τρόπο που δεν επιτρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα: τα πρόσωπα κινούνται προς πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Εχουμε κατ’ αρχάς τη διαρκή και ημιεπίσημη επικοινωνία του ΠαΣοΚ με την ομάδα των 58 η οποία λαμβάνει πολλές μορφές –και πολλές συναντήσεις –αλλά υποκρύπτει και πολλές εντάσεις. Με πιο χαρακτηριστική την αντίδραση του συνόλου σχεδόν των πασόκων που μετέχουν σε αυτές τις διεργασίες στην πληθωρική παρουσία του Νίκου Μπίστη , για τις παρεμβάσεις του οποίου διατυπώνουν ενστάσεις και αρκετοί από τους 58 πλέον.

Υπάρχουν επίσης τρεις διαφορετικές ομάδες οι οποίες μπορεί να είναι η εξής μία στο τέλος. Δηλαδή οι «ένδεκα», οι «επτά» και οι «εβδομήντα πέντε» μπορεί να βρεθούν ξαφνικά κάτω από τη μαρκίζα του νεοπαπανδρεϊσμού, οπότε πάμε σαν άλλοτε. Οχι όμως με τον πρώην πρωθυπουργό αυτοπροσώπως επικεφαλής, αλλά με τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Οι παλαιοί γεννηματικοί εκτός Βουλής, πλην ενός σήμερα, αρχίζουν να διερευνούν το μέλλον της Φώφης από μηδενική βάση και είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία «καλημέρα» της λες, «είδες πώς έλυσα το πρόβλημα με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» απαντάει. Το ίδιο πάντως, όπως λέγεται, κάνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για το δικό του μέλλον.

Ο πιο κινητικός στο ΠαΣοΚ όμως είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο μόνος που διατηρεί ανοικτή γραμμή με όλους τους άλλους –παλαιούς και νέους. Εκτός από τους δικούς του ανθρώπους μιλάει και με όσους βρίσκονται εκτός των τειχών όπως η Αννα Διαμαντόπουλου, με αρκετούς από τους παλαιούς όπως η Βάσω Παπανδρέου –με την οποία συνομιλούν και οι γεννηματικοί μέσω του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου -, αλλά και με γνωστούς βενιζελικούς. Η ισχύς του όμως βρίσκεται –και είναι κοινό μυστικό στο ΠαΣοΚ –στον άξονά του με τον γραμματέα του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη, του οποίου οι σχέσεις με τον πρόεδρο του κόμματος μόνο θερμές δεν είναι. Η δραστηριότητα Σκανδαλίδη έχει ως επίκεντρο την υποχρέωση των μελών και οπαδών του ΠαΣοΚ να μην επιτρέψουν την αυτοκατάργηση του κόμματος. Ο ίδιος προτείνει τουλάχιστον να ερωτηθούν αν πρόκειται το ΠαΣοΚ να συμπτύξει ψηφοδέλτιο με τους 58 και στο σημείο αυτό θα δώσει τη μάχη του.