Πρέπει να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός; Μπορεί και να πρέπει, εφόσον υφίστανται σοβαροί λόγοι υγείας. Είναι κάποιος που έχει καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες να προσφύγει και αρμόδια όργανα που κρίνουν αυτά τα αιτήματα –όπως άλλωστε έγινε ήδη. Εχουν τα δικαιώματά τους και οι κατάδικοι. Είτε είναι ο Ξηρός ή ο Κάρλος το Τσακάλι είτε ο λήσταρχος Νταβέλης.

Η πολιτική παρέμβαση πού χωράει σε αυτή την υπόθεση; Ακριβέστερα, η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική άποψη πώς δικαιολογείται; Τι είναι αυτό που κάνει ένα κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση να ασχολείται με το ενδεχόμενο αποφυλάκισης ενός ποινικού κρατουμένου; Είναι κάτι που απασχολεί αυτή τη στιγμή όσους έχουν δώσει την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ –ώστε να σπεύδει να ανταποκριθεί στο αίτημά τους;

Δεν χρειάζεται να βλέπει κανείς το θέμα από τη σκοπιά που το βλέπει η ΝΔ για να αντιληφθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μωραίνει Κύριος… Γιατί περί μωρίας πρόκειται, όταν σε μια χώρα η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να τιναχτεί στον αέρα το δεύτερο σε δύναμη κόμμα να μην είναι ικανό να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες που επιβάλλει η θέση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την πολιτεία ότι αντιμετωπίζει τον Ξηρό ως «κρατούμενο ειδικής φύσης», ενώ στην πραγματικότητα αυτό το κάνουν τα στελέχη του που υποκίνησαν την ανακοίνωση περί αποφυλάκισης. Γιατί δεν ζητάει να αποφυλακιστούν όλοι οι έγκλειστοι με προβλήματα υγείας αν πρόκειται για ευαισθησία έναντι δικαιωμάτων –που ασφαλώς έχουν;

Μπορεί να συζητήσει κανείς ώρες ατελείωτες για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ακόμη και αυτών που έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα που βαρύνουν τον συγκεκριμένο κατάδικο. Ακριβώς γιατί η δημοκρατία επιτρέπει να γίνεται αυτή η συζήτηση. Ή μάλλον δεν επιτρέπει απλώς, επιβάλλει κιόλας. Γι’ αυτό έχει θεσπίσει διαδικασίες αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων.

Αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι ούτε ανθρωπιστική οργάνωση ούτε σωματείο αναξιοπαθούντων ισοβιτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη στο έλεος των επιμέρους ομάδων από τις οποίες προήλθε –άρα δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από τις παιδικές του ασθένειες.

Κάποιοι διατείνονται ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την αποφυλάκιση του Ξηρού επειδή το υπαγορεύει η ανθρωπιστική τους συνείδηση. Ενδεχομένως. Αλλά σε αυτή την περίπτωση μάλλον ισχύει κάτι που έλεγε ο αμερικανός γελοιογράφος Γκάρι Λάρσον: «Μερικοί συνδέουν τη φτωχή μνήμη με την καθαρή συνείδηση».