Διακεκριμένο στέλεχος των περιόδων Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου –με ευρωπαϊκό αέρα και ικανότητες, αλλά σε πολιτική ημιαργία από το 2012 -, η εορτάζουσα σήμερα Αννα Διαμαντοπούλου, υπέδειξε να αυτοδιαλυθούν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ και μαζί με την Κίνηση των 58 να μετεξελιχθούν σε νέο πολιτικό φορέα.

Σχετικά με την εν λόγω Κίνηση, αν τους άνοιξε η όρεξη να γίνουν κόμμα, ας το ξεκαθαρίσουν στη σημερινή εκδήλωσή τους. Αλλά η ιδέα της αυτοδιάλυσης κομμάτων ποιον εξυπηρετεί; Και αν για το ΠαΣοΚ η κυρία έχει λόγους να το λέει, η ΔΗΜΑΡ γιατί; Είναι ο μόνος φορέας της εγχώριας Κεντροαριστεράς στη Βουλή σήμερα. Κορόιδο είναι ο Κουβέλης να αυτοπυρποληθεί, για να κάνει άλλους νοικοκυραίους;

Πάντως, κατά τη γνώμη της πρώην επιτρόπου, «το νέο που όλοι περιμένουμε είναι η συλλογική κατανόηση και απόφαση για δράση εκείνων των ανθρώπων που έμαθαν από τα λάθη τους και που πάνω απ’ όλα έκριναν αυστηρά τον εαυτό τους». Προφανώς εννοεί πολιτικά στελέχη περασμένων περιόδων.

Εντάξει, το πιάσαμε το υπονοούμενο. Αλλά πώς ξεχωρίζουν όσοι «έμαθαν από τα λάθη τους»; Κυκλοφορούν με κονκάρδα στο πέτο που το γράφει; Και τι σημαίνει «έκριναν αυστηρά τον εαυτό τους»; Κάνουν σαράντα γονυκλισίες πρωί και βράδυ; Αυτομαστιγώνονται; Τα είπαν όλα στον εξομολόγο τους; Και αν πράγματι έχουν κλάψει πικρά τις συνέπειες των λαθών τους στους υπολοίπους πώς θα τις πάρουν πίσω;

Κακά τα ψέματα. Οσοι ασκούσαν εξουσία για δεκαετίες δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα με τις ευθύνες τους. Ενδεχομένως η παρουσία ορισμένων, όπως η ίδια, στον δημόσιο βίο θα ήταν ενδιαφέρουσα και σήμερα. Αλλά είτε έχουν κρίνει «αυστηρά τον εαυτό τους» είτε όχι –αν κι εδώ που τα λέμε η αυστηρή κρίση προέκυψε από τους ψηφοφόρους, όχι από τις τύψεις τους –είναι σαν να αυτοπαρουσιάζονται ως πολιτικοί «παντός καιρού». Αυτό την ακυρώνει, έστω και αν είναι άδικο για κάποιους.

Ειδικότερα αν η συζήτηση για την Κεντροαριστερά είναι πώς θα ντυθούν αρνιά οι λύκοι, να μένει το βύσσινο. Το ζητούμενο δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν για λύσεις και πολιτικό προσωπικό –γι’ αυτήν τη δουλειά υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι να κλείσουν οριστικά οι παλιοί λογαριασμοί με συμπεριφορές και πρόσωπα. Γιατί όπως έλεγε ο Οσκαρ Ουάιλντ: «Η μοναδική γοητεία του παρελθόντος είναι ότι είναι παρελθόν».