Ομολογώ ότι περίμενα αγωνιωδώς τους συριζαίους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσουν τη συγκρότηση της Σοσιαλιστικής Τάσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έκαναν χθες. Οι Αλέξης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Τσουκαλάς, Αντώνης Κοτσακάς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης κ.ά. προέβησαν σε σχετικές ανακοινώσεις πλαισιούμενοι από ακροατήριο ομοϊδεατών τους, στο οποίο διέκρινα την παρουσία του πλοιάρχου Ναξάκη –τον θυμάστε από την υπόθεση Οτζαλάν.

Οχι, η Σοφία Σακοράφα δεν παρέστη, όπως δεν παρέστησαν και ορισμένοι συνδικαλιστές του χώρου, όπως ο Νίκος Φωτόπουλος και ο Θέμης Μπαλασόπουλος.

Αλλά η έκπληξη της ημέρας, προήλθε από την… ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη γέννηση της Τάσης των πασοκογενών μόνο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έλειπε. Ηταν εκεί ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας (φωτογραφία), ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, και ο εξ απορρήτων του προέδρου Αλέκος Φλαμπουράρης. Με άλλα λόγια, η Κουμουνδούρου επιστράτευσε τα πιο βαριά στελέχη της για να θέσει υπό την κηδεμονία της το γεγονός. Μάλιστα μετά το τέλος της εκδήλωσης και αφού άπαντες είχαν αναχωρήσει, οι τρεις σωματοφύλακες του Τσίπρα έμειναν μόνοι στην αίθουσα και συζητούσαν –προφανώς ικανοποιημένοι αφού δεν έγινε καμία στραβή.

Οι ομιλητές –τους οποίους πρέπει να πω ότι παρουσίαζε με εκπληκτικό χιούμορ αφού δεν τους έβλεπε, λόγω του ότι έχει χάσει το φως του από παιδί, ο Παν. Κουρουμπλής –επαναλάμβαναν διαρκώς τον πατριωτικό χαρακτήρα της Τάσης τους –στοιχείο σε… αρμονία, υποθέτω, με τους «διεθνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, μερικοί από τους οποίους δεν θέλουν καν να υπάρχουν σύνορα. Αλλά αυτό είναι εσωτερικό τους θέμα. Οπως είναι και ότι, αν διάβασα σωστά τις συνεννοήσεις μεταξύ τους, ατύπως επικεφαλής του «κόμματος» μέσα στο κόμμα θα είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος. Επί της ουσίας η διακήρυξη της Τάσης είναι αξιοπρόσεκτο κείμενο. Αλλά στα μάτια μου το επισκίασε η ομιλία του βουλευτή Μιχελογιαννάκη, ο οποίος εξήγησε με πάθος γιατί επελέγη η χθεσινή ημέρα για την ανακοίνωση της τάσης. Γιατί λέτε;

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, λοιπόν, «σαν σήμερα» συνέβησαν τα εξής: το 479 π.Χ. ο Παυσανίας κέρδισε τη μάχη των Πλαταιών, το 551 μ.Χ. γεννήθηκε ο Κομφούκιος, το 1577 πέθανε ο ζωγράφος Τιτσιάνο, το 1789 υπεγράφη η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 1813 έχασε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το δεξί του χέρι, το 1949 έληξε ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, το 1952 η Γερμανία έδωσε στο Ισραήλ 3 δισ. μάρκα ως πολεμικές αποζημιώσεις, το 1905 γεννήθηκε ο Αρης Βελουχιώτης και, σύμφωνα με την παράδοση… φτιάχνουμε φανουρόπιτα! Απαιχτος…

Αυτό που δεν κατάλαβα ήταν αν η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Τάσης έγινε επειδή προηγήθηκαν όλα αυτά τα γεγονότα, ή αν τα γεγονότα συνέβησαν για να ανακοινωθεί η Τάση.

Πυρ ομαδόν

κατά τρόικας

Αν ο Καβάφης ήταν βουλευτής και έμπαινε χθες στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σίγουρα θα ρωτούσε: «Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;». Ντάλα καλοκαίρι και η αίθουσα ήταν όχι απλώς τίγκα, αλλά βρίσκονταν εκεί και τα πιο βαριά ονόματά της όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, για να μη σας πω για Ρένα Δούρου, Σοφία Βούλτεψη και τα ρέστα.

Τι περίμεναν; Την Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ξένοι εξεπλάγησαν από τη μαζική υποδοχή, όπως εξομολογήθηκε ενθουσιασμένος στη Συλβάνα Ράπτη ο Γερμανός της Επιτροπής –σε κανένα άλλο Κοινοβούλιο δεν τους συμβαίνει. Ακόμη περισσότερο εντυπωσιάστηκαν από τις ομιλίες των βουλευτών, ιδίως με το επιθετικό ύφος των περισσοτέρων όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Η κυρία, που μπορεί να είναι επίτροπος του χρόνου, επετέθη κανονικά κατά των πολιτικών του Μνημονίου και έφερε ως παράδειγμα τη φορολογία στα καύσιμα, λέγοντας ότι επεβλήθη κατ’ εντολήν της τρόικας, «με αποτέλεσμα να παγώσει ο κόσμος και λεφτά στα κρατικά ταμεία να μην μπουν».

Την παράσταση όμως έκλεψε ο –ιερέας και Σοσιαλιστής –ευρωβουλευτής από τη Φινλανδία, ανακοίνωσε ότι για τις ελληνικές υποθέσεις ο ίδιος προσευχήθηκε στον Αγιο Φανούριο, που γιόρταζε χθες!

Αλληλεγγύη

Μια νέα υπουργική δραστηριότητα καθιέρωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης –θα την έλεγα: αλληλεγγύη υπουργείων. Ή, αν χρησιμοποιήσουμε χριστιανική ορολογία: ο έχων μερικά εκατομμύρια ευρώ να δίνει και στον πλησίον του υπουργό. Εν προκειμένω, ο πλησίον του Κυριάκου είναι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Καθώς δεν του φτάνουν τα λεφτά για τους παιδικούς σταθμούς, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης του έστειλε χθες 65 εκατ. ευρώ. Καμία σχέση με το Μνημόνιο, να εξηγούμαστε. «Συμβάλλουμε με αυτό τον τρόπο στην αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος», είπε ο… δωρητής.

Πουλάνε… βασιλικότητα

Οφείλω να το διευκρινίσω: η εξοχική έπαυλη που βγήκε προς πώληση στην Αγγλία ως περιουσιακό στοιχείο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, δεν ανήκει στον ίδιο αλλά σε άλλον ιδιοκτήτη που προφανώς αναζητεί μεγαλύτερο τίμημα, προβάλλοντας τη… χρυσόσκονη και τους βασιλικούς τίτλους που έφεραν οι παλαιότεροι ένοικοί της.

Πρόκειται για λονδρέζικο κόλπο που πιθανότατα έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, αφού ο τέως διέμεινε στο βικτωριανό οίκημα μόνο για έξι μήνες το 1974. Στη αγγελία του, πάντως, το βρετανικό μεσιτικό γραφείο Savills επιμένει ότι πουλάει το σπίτι του «εξόριστου βασιλιά» της Ελλάδας, με ενδεικτική τιμή πώλησης 5,5 εκατ. στερλίνες, ήτοι 6,42 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον περασμένο Ιούνιο, όταν πρωτοδημοσιεύθηκε η αγγελία πώλησης της έπαυλης στη γραφική κωμόπολη Τσόμπχαμ του Σάρεϊ, έχουν εμφανιστεί μόνο δύο ενδιαφερόμενοι