Το περιστατικό είναι παλαιό και γνωστό, αλλά λόγω εποχής παραμένει επίκαιρο. Μας πάει πίσω σε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Κωνσταντίνου Καραμανλή το θέρος του 1979, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης –που είχε και το σχετικό θάρρος –ανέλαβε να υποβάλει ένα συλλογικό αίτημα στον πρωθυπουργό. «Πρόεδρε, επειδή οι συνάδελφοι είναι κουρασμένοι θα ήθελαν να πάρουν μερικές ημέρες άδεια…». Ο Καραμανλής, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω στον μόνο στον οποίο αναγνώριζε το δικαίωμα αυγουστιάτικης ανάπαυσης ήταν ο εαυτός του, σήκωσε τα φρύδια και απάντησε: «Οποιος είναι κουρασμένος να μου το πει να τον απαλλάξω από το βάρος του χαρτοφυλακίου…». Τι να κάνουν και οι υπουργοί, τα κεφάλια μέσα.

Αλλες εποχές, άλλα ήθη και άλλα μεγέθη. Στη σύντομη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη δεν ετέθη από κανέναν υπουργό θέμα θερινής άδειας ούτε υπήρξε κάποια συνδικαλιστική διεκδίκηση για λογαριασμό του συνόλου. Αλλά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει με τον τρόπο του ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Ζήτησε από όλους να γκαζώσουν χωρίς να κοιτάζουν το ημερολόγιο. Κάτι που σημαίνει ότι άδειες η επιχείρηση δεν χορηγεί.

Οι γνωρίζοντες όμως λένε ότι ο ίδιος θα κάνει τα στραβά μάτια αν κάποιος υπουργός θέλει να ξεκλέψει ορισμένες ημέρες μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο για να κάνει κανένα μπάνιο. Αλλά και πάλι υπό προϋποθέσεις, για τις οποίες έχουν ενημερωθεί ατύπως όλοι.

Η πρώτη είναι να το ζητήσει ο ίδιος από τον γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο. Δεν θα χρειαστεί βεβαίως έγγραφο του τύπου «αιτούμαι τριημέρου αδείας» –δεόντως χαρτοσεσημασμένο που έλεγαν παλαιότερα –αλλά θα απαιτηθούν ορισμένα «δικαιολογητικά», για την ακρίβεια ένα: η διαβεβαίωση του υπουργού ότι έχει τελειώσει με τις μνημονιακές εκκρεμότητες του υπουργείου του.

Χωρίς αυτό το προαπαιτούμενο άδεια δεν έχει. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από κανένα υπουργείο δεν μπορεί να λείψει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ταυτοχρόνως, ούτε για μισή ημέρα. Συνεπώς όσοι είναι εντάξει με τα «χαρτιά» τους, πρέπει να βρουν και τρόπο να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να λείψουν.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα δώσει μόνο μια ολιγοήμερη άδεια στον εαυτό του, ήτοι από τις 11 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, μέχρι… όσο μπορέσει, αλλά όχι πέρα από τις 20 του μήνα. Και φυσικά θα την εξαντλήσει στη συνήθη διαδρομή του μεταξύ Καλαμάτας, Πύλου και Ναυπλίου. Οίκοθεν νοείται ότι το σχέδιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου να αποδράσει στη Σκιάθο το ίδιο διάστημα μάλλον θα τροποποιηθεί.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα κριθούν και από την ατμόσφαιρα που θα υπάρχει στην κυβέρνηση μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με βάση όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, θα αναχωρήσει το βράδυ της Τρίτης και εφόσον ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις για κάποιες συναντήσεις –κυρίως με παράγοντες της ελληνικής και της εβραϊκής ομογένειας –θα κάνει μια στάση στη Νέα Υόρκη προτού καταλήξει στην Ουάσιγκτον για το τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη.

Το θέμα της ενδεχόμενης συνάντησης με την Κριστίν Λαγκάρντ έκλεισε οριστικά και αρνητικά. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι η κυρία απουσιάζει για διακοπές αυτή την περίοδο. Αλλά πολλοί είχαν διακρίνει ήδη και ουσιαστικές δυσχέρειες στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επαφής αυτή την περίοδο.

Κρυφές αγάπες

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ένας από τους θερμούς υποστηρικτές του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Στον οποίο μάλιστα αποδίδεται ότι σε μια σύσκεψη με συνεργάτες του είπε: «Εχουμε εμείς στέλεχος σαν τον Αδωνη;».

Σε διαθεσιμότητα

Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν στην κυβέρνηση και γίνονται θέμα στα διεθνή ΜΜΕ ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Π.χ., τουλάχιστον ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο είχε εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα για το γεγονός ότι ένας από τους υπαλλήλους που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα είναι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης (στη φωτογραφία), από τον οποίο ζητήθηκε και συνέντευξη. Η οργανική θέση του ήταν στο 4ο Τεχνικό Λύκειο Χαλανδρίου και αν μη τι άλλο, κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει προνομιακή μεταχείριση λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας.

Κουράστηκε

Ενας από τους πιο δραστήριους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μάλλον δεν άντεξε τους ρυθμούς εργασίας στο γραφείο του. Πρόκειται για τον Γιώργο Πετρουλάκη, που ζήτησε να λήξει η απόσπασή του και επέστρεψε στην οργανική του θέση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Υποστολή

λόγω μποφόρ

Είναι αυτονόητο ότι μια χώρα ποτέ δεν υποστέλλει τη σημαία, ιδίως αυτή που κυματίζει στο Κοινοβούλιό της. Οσοι λοιπόν περνώντας χθες το πρωί από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας διαπίστωσαν ότι η ελληνική σημαία στο κτίριο της Βουλής έλειπε από τον ιστό, άρχισαν να ψάχνονται. Το μυστήριο λύθηκε λίγο αργότερα. Ο δυνατός αέρας έκοψε τα σκοινιά και παρέσυρε τη γαλανόλευκη. Φυσικά, η αποκατάσταση έγινε αμέσως και προτού πλακώσουν τις ερωτήσεις τίποτε πατριδολάγνοι βουλευτές.