Μπορεί να μην είναι ακόμη κυρίαρχα στους δρόμους αλλά πλέον τα ποδήλατα είναι παντού!

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους είναι πλέον εμφανές: το βλέπει κανείς στους δρόμους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το ποδήλατο στην πόλη είναι η πιο ευχάριστη τάση των τελευταίων ετών. Άλλωστε, το πετάλι δεν κοστίζει, δεν ρυπαίνει και…ομορφαίνει τις πόλεις.

Σε υποδομές, όπως ποδηλατόδρομους, οι μεγάλες πόλεις και ειδικά η Αθήνα, υστερούν. Όμως είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς ότι ολοένα και περισσότερο ενθαρρύνεται η χρήση ποδηλάτου. Καταστήματα δημιουργούν θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα προκειμένου να διευκολύνουν τους ποδηλάτες πελάτες τους. Φαγάδικα κάνουν διανομές με ποδήλατα και όχι με μηχανάκια. Εστιατόρια κάνουν εκπτώσεις στους πολίτες που έρχονται με τα ποδήλατά τους. Μαγαζιά ένδυσης καλούν τους πελάτες τους να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς με δώρα – τι άλλο – ποδήλατα.

Εντάξει δεν γίναμε ούτε Άμστερνταμ ούτε Κοπεγχάγη αλλά η ποδηλατική κουλτούρα ολοένα και εξαπλώνεται. Κι αυτό είναι σίγουρα θετικό. Αν μάλιστα οι αρμόδιοι ασχοληθούν λίγο πιο «ζεστά» με το θέμα της κατασκευής υποδομών τότε σύντομα οι πόλεις θα αλλάξουν όψη.

Πάρτε μία γεύση από την εξάπλωση του ποδηλάτου

Μεταφορές με ποδήλατο

Μπορεί και να το έχετε δει στους δρόμους της Αθήνας: Είναι το ποδήλατο της εταιρείας courier «cargoride» (www.cargoride.gr) που μεταφέρει ογκώδη και βαριά δέματα έως 35 κιλά και διαστάσεων 60 x 45 x 30cm. Τα ποδήλατα της εταιρείας (διαθέτει τρία συνολικά), τα λεγόμενα cargo bikes, είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτό το σκοπό. Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας οι μεταφορές μπορούν να γίνουν γρήγορα και οικολογικά «χωρίς να καταναλώνονται καύσιμα και να εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα».

Διανομή με ποδήλατα

Το μπάρμπεκιου – ρέστοραν που άνοιξε πρόσφατα στο νούμερο 120 της Λ.Δεκελείας, στη Ν.Φιλαδέλφεια κάνει διανομή στο σπίτι με ποδήλατα. «Επαγγελματίες ποδηλάτες θα σας φέρουν την παραγγελία σας σε πολύ γρήγορο χρόνο. Μια προσπάθεια για να βοηθήσουμε όλοι σε μια έμπρακτη οικολογική συνείδηση που στις μέρες μας χρειάζεται» αναφέρουν οι υπεύθυνοι.

«Κέρδισε ένα ποδήλατο…»

Κάθε διαγωνισμός που θέλει να προσελκύσει διαγωνιζόμενους δίνει πλέον ως δώρο…ποδήλατο. Εταιρείες προϊόντων, καταστήματα κληρώνουν ποδήλατα κάθε είδους: πόλης, ηλεκτρικά, σπαστά. Ένδειξη κι αυτό της εξάπλωσης και της απήχησης του ποδηλάτου.

Είσαι ποδηλάτης; Έχεις έκπτωση

Πέρυσι, για ένα μήνα το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο έκανε έκπτωση στο εισιτήριο σε όσους το επισκέπτονταν με το ποδήλατό τους. Το είχε κάνει ακόμη παλαιότερα και το θέατρο «Τρενο στο Ρούφ». Αλλά και εστιατόριο στην ίδια περιοχή έκανε προσφορά στους ποδηλάτες.