Μπορεί για ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ (λέγε με Αριστερή Πλατφόρμα) η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη να μην είναι ταμπού. Λεκτικά όμως παραμένει ταμπού, καθώς μαθαίνω ότι ουδείς από το συγκεκριμένο μπλοκ ανέφερε τη λέξη «δραχμή» δημοσίως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο.

ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (φωτογραφία) και οι σύντροφοί του της Αριστερής Πλατφόρμας κατέβασαν μεν ανάλογη τροπολογία, αλλά μαθαίνω ότι ούτε στο γραπτό κείμενο ούτε στις ομιλίες τους ανέφεραν τη «δραχμή». Κατά τα λοιπά, η τροπολογία (που δεν ψηφίστηκε) ανέφερε τα εξής: «Σε ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά καταστροφή ή εθνική απομόνωση, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος». Κατόπιν τούτων, αδυνατώ να κατανοήσω τι χωρίζει τους εμπνευστές αυτών των γραμμών από τον Αλέκο Αλαβάνο και το «Σχέδιο Β». Αν και με μπερδεύει το γεγονός ότι η προεδρικότερη του προέδρου Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε λευκό στην επίμαχη ψηφοφορία…

Η ΔΡΑΧΜΗ ωστόσο δεν ήταν το μόνο λεκτικό ταμπού του Σαββατοκύριακου. Ηταν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι στη σχετική τροπολογία που κατέβασε η Ανάσα (ΑΚΟΑ – Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά, Ρόζα, Κόκκινο), η οποία ανήκει στην πλειοψηφία, έλεγε «όχι» στη συνεργασία με «συντηρητικούς πολιτικούς φορείς». Υποθέτω ότι αυτός ήταν ο comme il faut (καθώς πρέπει) τρόπος των συμμάχων του Αλέξη Τσίπρα να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο φλερτ με τον Πάνο Καμμένο χωρίς να έρθουν σε σύγκρουση με τον πρόεδρό τους. Η Ανάσα, πάντως, πέρασε και τις περισσότερες τροπολογίες.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, πληροφορούμαι ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Για να μην αναφέρω ότι το όλο διήμερο είχε έντονο άρωμα από σύγκρουση μηχανισμών που θύμισε παλιές καλές εποχές άλλων κομμάτων…

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ οι εισηγήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας είχαν προκαλέσει και δημόσιες επιπλήξεις συντρόφων που έπαιξαν τον ρόλο αυτόκλητων σωματοφυλάκων του Τσίπρα. Αναφέρομαι στον Νίκο Βούτση και στον Χριστόφορο Παπαδόπουλο, οι οποίοι επέκριναν τους λαφαζανικούς ότι υπονομεύουν τη δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και εκθέτουν το κόμμα. Οφείλω να ομολογήσω, πάντως, ότι συχνά εκτίθεται μια χαρά και από μόνο του.

Υπερπαραγωγή

Η πιο μακρά από όλες τις μέχρι σήμερα συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών ήταν αυτή του Σαββάτου που διήρκεσε τρεισήμισι ολόκληρες ώρες. Δεν μου κάνει εντύπωση, αν κρίνω από τον κόσμο που μπαινόβγαινε όλη την ώρα στη σύσκεψη. Το λέω επειδή μπήκαν και βγήκαν αρκετές φορές ο Αντώνης Μανιτάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γιώργος Μαυραγάνης, καθώς και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο συντονιστής της Γραμματείας κυβερνητικού έργου Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Ανεξάρτητη… τάση

Στην Ινδία οι απόκληροι ανήκουν στην κάστα των «αθίκτων». Στο ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα και δη σε αυτό της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν ανήκουν πουθενά. Αναφέρομαι στον Νίκο Φωτόπουλο και στον Ρίζο Ρίζο. Ο πρώτος κατέβαινε υποψήφιος με την ΠΑΣΚΕ. Ο δεύτερος ήταν από τους παλαιότερους συνδικαλιστές του ΣΥΝ και οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση αυτή μετά τις καταγγελίες εις βάρος του. Το κλου είναι, όπως μου λένε, ότι Φωτόπουλος και Ρίζος θα κατέβουν στο ίδιο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στις εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, οι οποίες θα διεξαχθούν στο τέλος του μήνα.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, σημειώνω ότι προσφάτως, με αφορμή τον έλεγχό του από τη Δικαιοσύνη για τις υπέρογκες επιδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ και τον τρόπο με τον οποίο αυτές σπαταλήθηκαν, ο Φωτόπουλος διεμήνυσε σε συνομιλητές του κάτι σε στυλ «θα το ξεπεράσω το θέμα μου με τους εισαγγελείς». Δεν ξέρω από πού αντλεί την αισιοδοξία του, πάντως, γιατί εγώ άλλα μυρίζομαι…

Σκληρή έκθεση

Τις τελικές πινελιές στην έκθεσή του για την Ελλάδα πληροφορούμαι ότι βάζει ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ραπόρτο του, το οποίο βασίζεται σε καταγγελίες, επιτόπια έρευνα και πολλές συνεντεύξεις με θύματα ρατσιστικών επιθέσεων (και όχι μόνο), θα δημοσιευθεί αύριο. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, πάντως, ότι ο Νιλς Μούιζνιεκς (φωτογραφία) υιοθετεί γραμμή σκληρού ροκ έναντι της Ελλάδας για τις επιθέσεις στις οποίες έχουν πρωταγωνιστήσει μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς και αστυνομικοί. Θυμίζω ότι ο Μούιζνιεκς έχει πάρει θέση δημοσίως για τις υπόγειες διαδρομές που συνδέουν τους χρυσαυγίτες με κάποιους στην ΕΛ.ΑΣ. Ας προσέχαμε…

Καμπάνες

Σας έλεγα τις προάλλες για τους ελεγκτές από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που έκαναν φύλλο και φτερό το υπουργείο Παιδείας αναζητώντας κοπανατζήδες υπαλλήλους. Μου φαίνεται ότι όσο θα φουντώνει η συζήτηση για τους επιόρκους και για το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο τόσο θα γίνονται ο φόβος και ο τρόμος του δημοσίου υπαλλήλου. Εξού και δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι, όπως μου λένε, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απηύθυνε επιστολή προς όλες τις διευθύνσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την εφαρμογή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι η αυστηρή τήρηση του ωραρίου εργασίας είναι υποχρέωση και όχι επιλογή. Σημειώνω ότι στο εν λόγω υπουργείο ήδη υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Υποθέτω ότι ο Χαρακόπουλος δεν θέλει να διακινδυνεύσει να χάσει υπαλλήλους και από «καμπάνες».