Ο αγώνας για ανεξαρτησία

1958: «… Ο αγών της ΕΟΚΑ αναπτύσσεται επί σχεδίου καλώς καταστρωμένου και καλύπτοντος όλους τους τομείς δράσεως εκτός –μέχρι στιγμής –ενόπλων επιθέσεων κατά Βρετανών στρατιωτών. Τα σαμποτάζ συνεχίζονται, όπως επίσης και η πολύμορφος παθητική αντίστασις. Δι’ αύριον η ΕΟΚΑ εκήρυξε γενικήν απεργίαν εις ένδειξιν διαμαρτυρίας διά την άνευ δίκης κράτησιν 600 Κυπρίων, την συνέχισιν της εξορίας του Εθνάρχου Μακαρίου και την αποστολήν Κυπρίων εις φυλακάς της Αγγλίας». («ΤΑ ΝΕΑ»)

Ζει…

1970: «Το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας κέρδισε χθες η –ήδη πολυβραβευμένη σε φεστιβάλ και από τους κριτικούς –ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά «Ζ», που όμως συμμετείχε με τη σημαία της… Αλγερίας! Τα 3.000 μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έκριναν πως μετά το αμερικανικόν «Ο καουμπόυ του μεσονυκτίου» είναι η καλύτερη ταινία –σε ολόκληρο τον κόσμον –διά το 1969. Επίσης εκέρδισεν και το Οσκαρ διά το μοντάζ». («ΤΑ ΝΕΑ»)

Πέθανε ο Πικάσο

1973: «Ο μεγαλύτερος ζωγράφος του αιώνος, ο μεγαλύτερος επαναστάτης στις εικαστικές τέχνες, ο Πάμπλο Πικάσσο, ο δαιμονιακός Ισπανός, πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών. Μέχρι πριν από δέκα ημέρες οδηγούσε το αυτοκίνητό του, αν και από τον Δεκέμβριο υπέφερε πολύ από μια βαρειά μορφή γρίππης. Πολλές φορές εργαζόταν μέχρι τις τρεις το πρωί. Ηταν μοναδικό φαινόμενο εκρηκτικότητας». («ΤΑ ΝΕΑ»)