Birdie Black &

Rosalind Beardshaw

Ενα δώρο για τον καθένα

Ικαρος

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι με οικολογική άποψη. Πόσα δώρα μπορεί να φτιάξει κανείς με ένα κομμάτι κόκκινο, ζεστό ύφασμα; Ο βασιλιάς το αγόρασε πρώτος για να φτιάξει ένα βασιλικό δώρο αλλά στην πορεία κάθε ρετάλι του έγινε μεγάλο δώρο για κάποιον πιο ταπεινό. Ολοι δικαιούνται χριστουγεννιάτικα δώρα, η αξία των οποίων δεν έχει σχέση με την τιμή αλλά με τη χαρά της προσφοράς. Ενα παραμύθι για μικρά παιδιά που σε προκαλεί να δεις πώς ξεδιπλώνεται η έγνοια για τους αγαπημένους!

Μάκης Τσίτας

Μην ταλαιπωρείς τον Αϊ-Βασίλη

Εικ. Ζωή Λούρα

Ψυχογιός

Χίλιες διαφορετικές ιστορίες έχουν γραφτεί για τον αγαπημένο άγιο των παιδιών. Ο Μάκης Τσίτας έκανε φέτος τη διαφορά, γράφοντας ένα πολύ χαριτωμένο βιβλίο, με παιδαγωγικές προεκτάσεις, όπου με χιούμορ καταγράφει σε έναν κατάλογο συμβουλές προς τα παιδιά ώστε να μην κουράζουν τον άγιο Βασίλη, ο οποίος είναι έτσι κι αλλιώς πνιγμένος στη δουλειά. Ας πιστέψουν λοιπόν ότι υπάρχει και πως τα επισκέπτεται κρατώντας τον μύθο του ζωντανό.

Benjamin Chaud

Ενα νανούρισμα για αρκούδες

Μτφ. Εφη Κορομηλά

Κόκκινο

Ενα πανέξυπνο βιβλίο ανακάλυψης, όπως αυτά που πάντα εκδίδουν οι εκδόσεις Κόκκινο. Η αρκουδίτσα το σκάει από το σπίτι της για να ακολουθήσει μια μέλισσα και να βρει το μέλι. Και περιπλανιέται ώσπου φτάνει στην πόλη. Ο μπαμπάς αρκούδος ακολουθεί τα χνάρια της και μαζί με τον αναγνώστη την ψάχνει παρατηρώντας ζώα και ανθρώπους, πράματα και θάματα μέχρι που την ξετρυπώνει, πού αλλού… στην Οπερα. Αν τραγουδούσε ένα νανούρισμα για να την καλέσει τη μέλισσα κοντά της;

Κώστας Μάγος

Ο Τζικιτζίκ, ο κρικικρίκ και η παράξενη χορωδία του δάσους

Εικ. Κατερίνα Χαδουλού

Καλειδοσκόπιο

Ο Τζικιτζίκ είναι ο γνωστότερος τραγουδιστής του δάσους. Ωσπου ένα καλοκαίρι ο Τζικιτζίκ σωπαίνει γιατί βαριέται να τραγουδάει μοναχός. Ομως μια παράξενη συνάντηση, την ώρα του δειλινού, ανάμεσα σε πλάσματα αταίριαστα και διαφορετικά που ποτέ πριν δεν είχαν ξαναδεί το ένα το άλλο θα δώσει την αφορμή να δημιουργηθεί μια χορωδία ξεχωριστή που θα τραγουδήσει τη φιλία και τη συντροφικότητα, σε μια γιορτινή συναυλία για τη χαρά της ζωής, που δεν έχει ποτέ μία και μόνη φωνή, σε στίχους και μουσική Τατιάνας Ζωγράφου.

Πάνος Χριστοδούλου

Η μπάλα της ζωής τους

Εικ. Ελένη Τσάμπρα

Κέδρος

Ολα αρχίζουν από μια μαγική μπάλα που βοηθά τον νεαρό Χασογκόλη να γίνει αστέρι του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς η δόξα δεν κρατά πολύ και ο ήρωας, δάσκαλος πλέον, δέχεται στο σχολείο του νησιού τη Σάφια, παράνομη μετανάστρια, που δουλεύει στο εργοστάσιο αθλητικών ειδών. Το μυθιστόρημα απογειώνεται όταν με προτροπή του δασκάλου οργανώνεται ένας παλαβός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού και τη διάσημη ομάδα της Μπαρχελώνα, ως μέσο για να προβληθεί το ζήτημα της παράνομης παιδικής εργασίας. Με όχημα λοιπόν το χιούμορ, στο μυθιστόρημα θίγονται όχι μόνο το σταρσύστεμ του ποδοσφαίρου αλλά και ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι προκαταλήψεις. Ο Πάνος Χριστοδούλου, που δουλεύει στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, έγραψε ένα κοινωνικό και πολύ επίκαιρο βιβλίο με θέμα τους ξένους που καταφτάνουν στην Ελλάδα είτε ως πρόσφυγες είτε ως παράνομοι μετανάστες. Από τη θέση του γνωρίζει την αγωνία που τους δημιουργεί αυτό που άφησαν πίσω και το καινούργιο που βρίσκουν και τι πραγματικά ζουν στις χώρες υποδοχής, ανάμεσα στο κράτος και τους ντόπιους.

Μαρία Αγγελίδου

Ιστορίες που της είπε η θάλασσα

Εικ. Ιρις Σαμαρτζή

Μεταίχμιο

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς η συγγραφέας δίνει τον λόγο στη θάλασσα που καλεί τον αναγνώστη να γνωρίσει τόπους και πολιτισμούς, να βρει απαντήσεις σ’ αυτά που σκέφτεται, να ανακαλύψει τα έργα των ανθρώπων. Κάνει με τον τρόπο της την ιστορία συναρπαστική πηγή παραμυθένιων γνώσεων και όχι στεγνή παράθεση γεγονότων και ημερομηνιών.

Σάρα Ντάρερ Λίπμαν

Θέλεις να κάνουμε Chat;

Μτφ. Πετρούλα Γαβριηλίδου

Ψυχογιός

Πώς η αθωότητα και η ενασχόληση με το Διαδίκτυο οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η έφηβη ηρωίδα, αγνοώντας τους κανόνες που διέπουν τις συνομιλίες στα κοινωνικά φόρουμ και στριμωγμένη ψυχολογικά από την καθημερινότητα, αρχίζει μια εικονική σχέση με κάποιον άγνωστο που την οδηγεί σε ένα κύκλωμα παιδοφιλίας. Στο μυθιστόρημα διαβάζουμε τα γεγονότα από την πλευρά όλων των ηρώων και αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που την οδήγησαν στην απομόνωση από το περιβάλλον της και τις φανταστικές προσδοκίες της. Σκληρό και αληθινό.

Ελι Αντερσον

Οσκαρ Πιλ: Η αποκάλυψη των Μέντικους

Μτφ. Μιχάλης Μακρόπουλος

Πατάκης

Ο συγγραφέας είναι γιατρός. Και ως γιατρός που είναι προσπαθεί να γιατρέψει τις ασθένειες που τρώνε το ανθρώπινο σώμα. Ο ήρωάς του, ο έφηβος Οσκαρ Πιλ, ανακαλύπτει ότι ανήκει στο τάγμα των μάγων θεραπευτών Μέντικους, όπως και ο πατέρας του προτού πεθάνει. Για να εξιχνιάσει το μυστήριο του θανάτου του, θα επιχειρήσει ένα συγκλονιστικό ταξίδι μέσα στο φανταστικό σύμπαν του ανθρώπινου σώματος –στο πεπτικό, στα χρωμοσώματα, στην καρδιά, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο –ώστε να νικήσει το κακό.

Cath Crowley

Φεγγάρι στον τοίχο

Μτφ. Χαρά Γιαννακοπούλου

Παπαδόπουλος

Η Λούση και οι φίλες της τελείωσαν το λύκειο και ετοιμάζονται να το γιορτάσουν, ψάχνοντας η καθεμιά εκείνον που θα δώσει νόημα στην καινούργια τους ζωή. Η Λούση ψάχνει τον Σάντοου, τον άγνωστο γκραφιτά που κάνει την καρδιά της να χτυπάει. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σ’ ένα 24ωρο και συγκεκριμένα τις νυχτερινές ώρες. Θα τον βρει; Μήπως ήδη τον γνωρίζει αλλά δεν ξέρει ότι είναι αυτός; Οι νέοι σήμερα, έτσι όπως δεν τους φανταζόμαστε εμείς οι ενήλικοι. Με ευαισθησίες, συναισθήματα, ανασφάλειες, ανάγκη για έκφραση.

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Οι άρχοντες των σκουπιδιών

Καστανιώτης

Μια κοινωνία σε αποσύνθεση, ένας κόσμος που έχει φτάσει στα όριά του: εγκληματικότητα, διαφθορά, καταστροφή των κοινωνικών δομών και του περιβάλλοντος, φτώχεια. Αυτός ο κόσμος μάς θυμίζει τον δικό μας στον οποίο κάποιοι αντιστέκονται προσπαθώντας να κρατήσουν την ανθρωπιά τους και τις ηθικές αξίες του πολιτισμού. Η ιστορία μοιάζει να ξαναγράφεται από την αρχή περνώντας από όλα τα στάδια που θα οδηγήσουν στην κάθαρση. Εφιαλτικό, όμως στο βάθος και πολύ πραγματικό, κάτι σαν το φιλμ Blade runner σε βιβλίο. Συστήνεται σε νέους ενηλίκους.

Ερνεστ Κλάιν

Αν είσαι έτοιμος, πάτα Enter

Μτφ. Αλέξανδρος Καλοφωλιάς

Πατάκης

Η Γη το 2044 είναι ένας κόσμος που μοιάζει εικονικός, ίσως όμως δεν είναι. Μας το θυμίζουν η οικονομική ανέχεια, η απόλυτη ανεργία. Θέμα του βιβλίου το κυνήγι μιας αμύθητης περιουσίας που θα ανοίξει στον κομπιουτερά πρωταγωνιστή τον δρόμο της κοινωνικής επιτυχίας όχι παίζοντας τυχερά παιχνίδια αλλά χρησιμοποιώντας το μυαλό και τη γνώση των κανόνων οι οποίοι διέπουν το ηλεκτρονικό σύμπαν. Ο κεντρικός ήρωας μάς καλεί να μπούμε στο παιχνίδι ή μήπως είμαστε και εμείς οι αναγνώστες παράγοντες αυτού του παιχνιδιού;